Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

Το σύστημα προσπαθεί, επιμελώς, να μας κάνει να ξεχάσουμε κάποια πράγματα. Κάποια πολιτικά πρόσωπα που υπέγραψαν συμβάσεις, συμφωνίες και ΄πούλησαν' την Ελλάδα.
Στις 19 Μαρτίου 1960, υπογράφηκε στην (τότε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας) Βόννη μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου, (‘Königreich Griechenland’) και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, (Bundesrepublik, Deutschland), η συμφωνία για την
καταβολή 115.000.000* γερμανικών μάρκων, σε τρείς δόσεις προς την Ελλάδα, ως αποζημίωση για τα θύματα των «μέτρων των εθνικοσοσιαλιστών» , κατά του πληθυσμού με τα οποία «ρυθμίστηκαν οριστικώς πάντα τα ζητήματα».

Η συμφωνία αυτή ήρθε ως επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο χωρών όπως είχε αναδυθεί από την ρευστή γεωπολιτική κατάσταση που προέκυψε με τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως γράφει ο Κώστας Αποστολόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναγνωρίσει τη σημαντική θέση της Δυτικής Γερμανίας στην καρδιά της μεταπολεμικής Ευρώπης. Αναγνώρισε πως η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Γερμανίας αποτελούσε μια ευκαιρία για τη θέση της Ελλάδας, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα οικονομικής ανάκαμψης.

Η συμφωνία του 1960 ήρθε ως επιστέγασμα της επίσκεψης Καραµανλή στη Βόννη τον Νοέµβριο του 1958. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε τη µεγαλύτερη τοµή στις µεταπολεµικές ελληνογερµανικές σχέσεις και μια µεγάλη επιτυχία στο οικονοµικό επίπεδο, µε τη χορήγηση δανείου ύψους 200 εκ. µάρκων και την παροχή επενδύσεων (ύψους 100 εκ.) και επιπλέον τεχνικής βοήθειας.

Με αυτή τη βοήθεια προς την Ελλάδα η γερµανική κυβέρνηση θέλησε να ενισχύσει τη δεξιά κυβέρνηση Καραµανλή, η οποία βρισκόταν σε δύσκολη θέση και αποµόνωση λόγω του Κυπριακού. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά και παρά την αντίδραση του υπουργού των οικονοµικών χορηγήθηκε πίστωση καλυπτόµενη από τον οµοσπονδιακό προϋπολογισµό. Έτσι, δηµιουργήθηκε για την Ελλάδα η προοπτική να µετριάσει κάπως την οικονοµική και ταυτόχρονα πολιτική εξάρτηση από τις Η.Π.Α.

Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και για την εξάπλωση της οικονομικής επιρροής της Δυτικής Γερμανίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Φαίνεται όμως ότι ενδιαφέρονταν και για κάτι άλλο ακόμη: να σταματήσει η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτικής Γερμανίας που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική δράση τους στην Ελλάδα, να μπορούσαν ανενόχλητα να έρχονται και να φεύγουν. Πράγματι, στις 13 Νοεμβρίου του 1958, υπογράφτηκε γερμανοελληνική οικονομική συμφωνία σε μυστικό παράρτημα της οποίας «ο Καραμανλής υποσχέθηκε στον Γερμανό Καγκελάριο Αντενάουερ ότι η Ελλάδα θα ανέστελλε όλες τις διώξεις και θα παρέδιδε τον Μέρτεν στη Γερμανία».

Αξίζει να τονιστεί πως 115.000.000 γερμανικά τότε μάρκα, αντιστοιχούν σήμερα σε 75.000.000 Ευρώ, ποσόν ευτελές. Την συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Ελλ. Βασιλείου και της κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή, ο πρέσβης Θωμάς Υψηλάντης ο οποίος υπηρέτησε σε διάφορες χώρες και ως βουλευτής με την Ένωση Κέντρου μέχρι το θάνατό του. Για την προφορά του στο διπλωματικό σώμα τιμήθηκε με παράσημα, ανάμεσα στα οποία ο Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α' και ο Ταξιάρχης του Φοίνικος.

ΠΗΓΕΣ

Σούζαν-Σοφία Σπηλιώτη, «Μια υπόθεση πολιτικής και όχι δικαιοσύνης: Η δίκη Μέρτεν (1957-59) και οι ελληνογερμανικές σχέσεις»,στο: Mark Mazower (επίμ.), Μετά τον πόλεμο. Η ανασυγκρότηση της οικογένειας, του έθνους και του κράτους στην Ελλάδα, 1943-1960, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα, σελ. 321

αρχείο Κωνσταντίνου Τσάτσου

Κείμενο χαιρετισμού Κ. Καραμανλή μετά την επιστροφή του από τη Βόννη (επίσκεψη Καραμανλή-Αβέρωφ στη Βόννη, 11/1958

greekamericannewsagency
http://voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/91463-prodosia-karamanli.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...