Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Τροπολογία - σοκ για το αφορολόγητο

Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις στο εισόδημά τους θα βρεθούν χιλιάδες πολίτες λόγω της τροπολογίας που μπήκε από το «παράθυρο» της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής και αφορά στο αφορολόγητο.​Προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ στα δημοσιονομικά και να «κλείσει» ο λογαριασμός των 5,4 δις ευρώ του τρίτου μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διεύρυνση προς τα κάτω της φορολογικής βάσης
Η περαιτέρω συρρίκνωσή του έως και τα 8.636 ευρώ «καίει» μισθωτούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν πήγαιναν στα γκισέ της Εφορίας για να καταβάλουν τον «οβολό» τους στον κρατικό κορβανά όσον αφορά στον ετήσιο φόρο εισοδήματος. Προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ στα δημοσιονομικά και να «κλείσει» ο λογαριασμός των 5,4 δις ευρώ του τρίτου μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διεύρυνση προς τα κάτω της φορολογικής βάσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν νέα βάρη για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) προβλέπει μεν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), ωστόσο η «παροχή» αυτή εξανεμίζεται λόγω της φορο-καταιγίδας σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (καύσιμα, οινοπνευματώδη, τσιγάρα, τρόφιμα).

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, το αφορολόγητο μειώνεται κλιμακωτά, με την έκπτωση φόρου να διαμορφώνεται ως εξής:


 • 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ),
 • 1.950 ευρώ για φορολογούμενο μ' ένα παιδί (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) και
 • 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς τέκνα (αφορολόγητο 8.636 ευρώ).]


Πρακτικά, το… μάρμαρο των τελευταίων αλλαγών στο αφορολόγητο καλούνται να πληρώσουν όσοι πολίτες έχουν λιγότερα από δύο παιδιά. Ενδεικτικά παραδείγματα:


Φορολογούμενος με 10.000 ευρώ θα πληρώσει:


 • 300 ευρώ (κανένα παιδί)
 • 250 ευρώ (ένα παιδί)
 • 200 ευρώ (δύο παιδιά)
 • 100 ευρώ (τρία παιδιά)

Φορολογούμενος με 15.000 ευρώ θα καταβάλει:


 • 1.400 ευρώ (κανένα τέκνο)
 • 1.350 ευρώ (ένα τέκνο)
 • 1.300 ευρώ (δύο τέκνα)
 • 1.200 ευρώ (τρία τέκνα)

Φορολογούμενος με 20.000 ευρώ θα πληρώσει:


 • 2.500 ευρώ (χωρίς παιδιά)
 • 2.450 ευρώ (ένα παιδί)
 • 2.400 ευρώ (δύο παιδιά)
 • 2.300 ευρώ (τρία παιδιά).


Σοκ για τις μικρές επιχειρήσεις

Εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου, στην ίδια τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη για οριζόντια αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% (από 26% που είναι σήμερα) για επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για έσοδα πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου, στην ίδια τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη για οριζόντια αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%​Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται ίδια αύξηση ανεξαρτήτως του μεγέθους της κάθε επιχείρησης. Π.χ. Μια μικρή εταιρεία με κέρδη που μετά βίας προσεγγίζουν τα 10.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με την ίδια αύξηση φόρου (300 ευρώ) όπως σε μια επιχείρηση με κέρδη 45.000 ευρώ.

Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά σε προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...