Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Νέο "χαράτσι" σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες για να σωθούν τα Ταμεία....Συντάξεις: Τις μειώνουν για να μην τις... περικόψουν!

Συντάξεις: Τις μειώνουν για να μην τις... περικόψουν! - Μάθετε τα πάντα σε 15 ερωτήσεις - απαντήσεις

 Έκτακτη εισφορά στο τζίρο των ελεύθερων επαγγελματικών υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος
- Πως συνδέεται με τις αποδείξεις
- Το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό "ψαλίδι" και στους μισθωτούς υπέρ των Ταμείων
- Πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς
- Στο στόχαστρο όσοι αμείβονται με 1200€ και πάνω

Τα Ταμεία είναι...
μείον, το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα καλέσει τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες να τα... σώσουν! Τι σημαίνει αυτό; Πως έρχεται ακόμη μια εισφορά που θα προκαλέσει σοκ στην τσέπη τους.

Με τη νέα έκτακτη εισφορά, το υπουργείο Εργασίας ελπίζει πως έτσι θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News της Κυριακής, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εισφορά σε μισθούς άνω των 1.200 ευρώ. Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τις αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη περιουσία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθό τους. Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

Εκτός όμως από τους μισθωτούς, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, την Κυριακή (18.20.2015), σημειώνοντας πως η παρακράτηση θα γίνεται μέσω... αποδείξεων και μίλησε για εισφορά... αλληλεγγύης!

"Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται", είπε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι να μπορούν να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλισή τους, δημιουργώντας έτσι έναν "κουμπαρά", από τον οποίο θα μπορούν μετά από ένα διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣΣυντάξεις: Τις μειώνουν για να μην τις... περικόψουν! - Μάθετε τα πάντα σε 15 ερωτήσεις - απαντήσεις
Το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει να λειτουργεί μόνο ένα Ταμείο και συγκεκριμένα να μετεξελιχθεί το ΙΚΑ σε εθνικό φορέα
-Οι συντάξεις δεν θα υπολογίζονται με μαθηματικό τύπο που βασίζεται στο ύψος της μισθοδοσίας και στα έτη εργασίας
-Δεν θα υπάρχουν κατώτατες συντάξεις
-Προβλέπεται ειδική ρύθμιση για της συντάξεις αναπηρίας και χηρείας
-Η εθνική σύνταξη θα καλύπτει το όριο της φτώχειας
-Το νομοσχέδιο, εφόσον οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει «καλύπτουν» τις ανάγκες θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο

 Ανατροπές για όλους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους, «κρύβει» η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που εσπευσμένα προωθεί η κυβέρνηση, για να... αποφύγει τη λήψη των μέτρων τα οποία προβλέπει το 3ο Μνημόνιο από την 1/1/2016 και τις περικοπές στις... χαμηλές συντάξεις.

Περικοπές, ωστόσο, θα γίνουν και με το... νέο Ασφαλιστικό, όπως προκύπτει τόσο από το πόρισμα των «σοφών» όσο και από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου. Ο υπουργός, παραλαμβάνοντας το πόρισμα, παραδέχθηκε ότι από τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων «υψηλών» συντάξεων, θα εξοικονομηθούν άμεσα 741,6 εκατ. ευρώ. «Βάση» της μεταρρύθμισης (και του διαλόγου-εξπρές που θα γίνει έως τα μέσα Νοεμβρίου) θα είναι το νέο «μοντέλο» των συντάξεων το οποίο περιγράφει το συγκεκριμένο πόρισμα αποκρύπτοντας, όμως, όλα τα βασικά δεδομένα: Το ύψος των νέων εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δίνονται σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2016, το ύψος της εθνικής σύνταξης, τον τρόπο και το εύρος της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων, το καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων στη μεταβατική περίοδο που θα υπάρξει. Οι σχετικές απαντήσεις θα δοθούν αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες που γίνονται, προκειμένου να προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, τα ελλείμματα κ.ά. Η έλλειψη ποσοτικοποιημένων στοιχείων, ωστόσο, δυσχεραίνει τον διάλογο και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που η «Ημερησία» επιχειρεί να «φωτίσει» μέσα από τις παρακάτω 15 ερωτήσεις και απαντήσεις.
15 ερωτήσεις απαντήσεις για το Ασφαλιστικό

1. Γιατί αλλάζει... ξανά το Ασφαλιστικό; Το επέβαλαν οι δανειστές;

Οχι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα σε... συνέχεια του ν. 3663/10 (βασική + αναλογική σύνταξη με καθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης) καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης και των συνεπειών της (μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία από ανεργία χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες εισφορές) και δεν μπορεί να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση (αύξηση απασχόλησης, περιορισμός εισφοροδιαφυγής) σε βαθμό που να «καλύπτει» τις υποχρεώσεις για τις πληρωμές στους παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, επιδιώκεται να γίνει μια αλλαγή που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και, ταυτόχρονα, θα περιορίζει τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

2. Πόσα Ταμεία θα απονέμουν στο μέλλον τις συντάξεις και τα εφάπαξ;

Το σχέδιο προβλέπει να λειτουργεί μόνο ένα Ταμείο και συγκεκριμένα να μετεξελιχθεί το ΙΚΑ σε εθνικό φορέα, ο οποίος θα δίνει όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) καθώς και τα εφάπαξ. Εχουν κατατεθεί, ωστόσο, προτάσεις, να μείνουν τρία Ταμεία (ένα για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες) και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια της επικουρικής ασφάλισης. Η ενοποίηση θα είναι ουσιαστική (ακόμη και τα αποθεματικά και η περιουσία θα μπουν σε κοινό ταμείο) και θα αφορά τα Ταμεία που είναι ΝΠΔΔ (όχι όσα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, χωρίς, δηλαδή, κρατική συμμετοχή - χρηματοδότηση ή εγγύηση των παροχών).

3. Τι συντάξεις - παροχές θα απονέμονται;

Δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού και, μάλιστα, θα είναι κυμαινόμενο και εξατομικευμένο. Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών που εφαρμόζουν το προωθούμενο νέο «μοντέλο», θα κινείται στο 55%, δηλαδή χαμηλότερα από το 70% για την κύρια σύνταξη και το 20% για την επικουρική που ίσχυε για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/93) και ακόμη χαμηλότερα από ό,τι προβλέπει ο ν. 3863/10. Μπορεί, όμως, να αυξάνει όσο παραμένει περισσότερο ο ασφαλισμένος στην εργασία και να φτάνει έως το 62% αν αποφασίσει να «βγει» αργότερα στη σύνταξη.

4. Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις;

Οι συντάξεις, με βάση το νέο σύστημα, δεν θα υπολογίζονται με μαθηματικό τύπο που βασίζεται στο ύψος της μισθοδοσίας και στα έτη εργασίας, αλλά, στο κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί στο «λογαριασμό» του κάθε εργαζομένου κατά τη χρονική στιγμή της αποχώρησης από την εργασία. Τα κεφάλαια που συσσωρεύονται από τις κρατήσεις μισθοδοσίας χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν τους σημερινούς συνταξιούχους. Δημιουργείται, όμως, και ένας νοητός «ατομικός λογαριασμός» για κάθε εργαζόμενο. Ο λογαριασμός αυτός πιστώνεται χωρίς όμως να γίνεται πραγματική κατάθεση των εισφορών (συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών). Όταν φθάσει η ώρα συνταξιοδότησης των εργαζομένων, τότε οι παροχές (συντάξεις) τους συνδέονται άμεσα με το ποσό των νοητών λογαριασμών, το οποίο μετατρέπεται σε ράντα (ισόβια σύνταξη), ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.

5. Θα υπάρχουν κατώτατες συντάξεις;

Οχι, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν έως σήμερα. Στο πόρισμα δεν γίνεται καμία απολύτως σχετική αναφορά για την απονομή κατώτατης σύνταξης με ελάχιστο αριθμό ετών ασφάλισης ή όριο ηλικίας.

6. Αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις χηρείας θα δίνονται;

Προβλέπεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση και για τις δύο αυτές κατηγορίες. Ωστόσο δεν έχουν, ακόμη, αποσαφηνιστεί ούτε οι προϋποθέσεις ούτε τα ποσά (ποσοστά αναπλήρωσης).

7. Τι εισφορές θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι;

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά, προβλέπεται να είναι ενιαίες (ως ποσοστά για την κύρια, την επικουρική και το εφάπαξ ) για όλους, ανεξαρτήτως κλάδου και χρόνου ασφάλισης.
Μόνη διάκριση που θα υπάρχει θα είναι αυτή για μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.

8. Σε ποιες χώρες έχει εφαρμοστεί σύστημα παροχής συντάξεων με νοητή κεφαλαιοποίηση;

Το «μοντέλο» των προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, αρχικά, ίσχυσε στη Χιλή και «μεταφέρθηκε» με αλλαγές στη Σουηδία, στην Ιταλία, στη Λετονία, στο Κιργιστάν και στην Πολωνία.

9. Πόση θα είναι η εθνική σύνταξη και ποιοι θα την εισπράττουν;

Η εθνική σύνταξη δεν έχει προσδιοριστεί (παρά το γεγονός ότι λέγεται πως θα είναι 360 ευρώ) και προβλέπεται να «καλύπτει» το όριο της φτώχειας. Η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ζητήσει να χορηγείται σε όλους για τη «διόρθωση» των «αδύναμων» σημείων, σε επίπεδο επάρκειας, που έχει το νέο «μοντέλο» της ασφάλισης.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα κλιμακώνεται, ωστόσο, ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας και θα μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά, κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

10. Πώς θα δίνονται οι συντάξεις στη μεταβατική περίοδο, έως ότου «ωριμάσει» το νέο σύστημα;

Η διαδικασία μετάβασης είναι δύσκολη και σύνθετη και, για τον λόγο αυτό, προβλέπεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι παροχές μπορεί να υπολογίζονται είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Δεν αποκλείεται όμως και ένα μέρος των παροχών να βασίζεται στο παλαιό σύστημα και ένα άλλο μέρος στο νέο.

11. Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα αλλάξει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τουλάχιστον έως το 2022 αφού τα χαμηλότερα από το 62ο και το 67ο ηλικιακά όρια αυξάνονται, με βάση το νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Και το όριο συνταξιοδότησης θα συνεχίσει να κυμαίνεται από το 62ο έως το 67ο αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα της αυτόματης αύξησης, από το 2022, με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που προβλέπει ο ν. 3863/10.

12. Τι θα γίνει με τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις;

Εχει αποφασιστεί, αντί των μειώσεων μέσω της παρακράτησης εισφορών, οι καταβαλλόμενες συντάξεις που έχουν απονεμηθεί κατά το παρελθόν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (ΔΕΚΟ, Δημόσιο, ειδικά ταμεία) και ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ να ανακαθοριστούν.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, η ηγεσία του υπουργείου εμμένει ότι αυτό μπορεί να γίνει και ότι μέσω του επανυπολογισμού και της ενοποίησης των Ταμείων θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που θα επιβάλλονταν π.χ εφόσον συνδέονταν οι εισφορές με τις παροχές (για τους αγρότες), όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο.

13. Δεν είναι αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων;

Οι δικαστές που συμμετείχαν στην Επιτροπή γνωμοδότησαν πως...όχι.
Οπως αποφάνθηκαν, «το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης που προσδοκά να λάβει ο ασφαλισμένος, δεν κατοχυρώνει την πλήρη αναλογία εισφορών και παροχών ούτε και αποκλείει τη μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών, εφόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες και δεν παραβιάζεται η παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης.

14. Θα επιβληθεί και σε ποιους φόρος «πλούτου» για τις συντάξεις;

«Είναι κοντά στις επιλογές μας» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Επειδή τα ελλείμματα των Ταμείων θα υπάρχουν και το 2016 και τα επόμενα χρόνια και η μετάβαση στο νέο Ασφαλιστικό έως το 2050 κοστίζει (απαιτείται η δημιουργία αποθεματικού), το πόρισμα προβλέπει τη δημιουργία «κουμπαρά» που θα τροφοδοτείται όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό ή την περιουσία των Ταμείων αλλά και από μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένα τραπεζικό φόρο ή ένα φόρο στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένα φόρο «εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος».

15. Πότε θα αρχίσει να ισχύει το νέο Ασφαλιστικό;

Το νομοσχέδιο, εφόσον οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει «καλύπτουν» τις ανάγκες χρηματοδότησης και τους στόχους για την εξοικονόμηση δαπανών οι οποίοι έχουν τεθεί, θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Και θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.


Η εθνική σύνταξη δεν έχει προσδιοριστεί (παρά το γεγονός ότι λέγεται πως θα είναι 360 ευρώ) και προβλέπεται να «καλύπτει» το όριο της φτώχειας
Το νομοσχέδιο, εφόσον οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει «καλύπτουν» τις ανάγκες θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...