Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκοπήσεις: "Μούφες" και πραγματικότητα - Τί δείχνουν τα στοιχεία

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
Ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δημοσιεύονται, μάλιστα μία από αυτές δείχνει ότι μπροστά πέρασε η Νέα Δημοκρατία οριακά, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική στο εκλογικό σώμα.
 Άλλωστε, ντέρμπι έδειχναν και στο δημοψήφισμα στο "ΝΑΙ" και στο "ΟΧΙ" οι ίδιες ακριβώς εταιρείες δύο μήνες πριν και η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική: Σχεδόν 24 μονάδες μπροστά το "ΟΧΙ"!
 

Την ίδια εικόνα του ντέρμπι κατέγραφαν και οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιανουαρίου και το αποτέλεσμα ήταν συν 10% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει πληγεί απο την αναξιοπιστία της ηγεσίας σε ότι αφορά τη διαφορά λόγων και έργων, την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την αποστασιοποίηση πολλών κορυφαίων στελεχών πλην όμως, η διαφορά που είχε με τη ΝΔ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ήταν χαοτική: Ούτε λίγο ούτε πολύ 26-28 μονάδες θα έγραφε το κοντέρ της κάλπης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τη βραδιά του δημοψηφίσματος: (48% έναντι 20-22% της ΝΔ) ενώ αυτή η διαφορά δεν έχει καλυφτεί στο σύνολο της).

Αντίθετα δημοσκοπήσεις δύο μεγάλων δυτικών πρεσβειών δείχνουν ότι με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά που καταγράφεται είναι άνω των 5 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (29% έναντι 23-25% της ΝΔ) και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει σε ότι αφορά τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.Πρακτικά, ο μόνος άγνωστος Χ των εκλογών είναι η Λαϊκή Ενότητα στην οποία δίνουν ένα εύρος ψήφων μεταξύ 5-10% με σημαντική διείσδυση και στο χώρο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ οι οποίοι "χειραφετήθηκαν" από το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα και για πρώτη φορά ψήφισαν κατά της γραμμής του ΚΚΕ που ήταν η αποχή ή το λευκό.

Η τρίτη (ή τέταρτη θέση αν τυχόν η Λαϊκή Ενότητα κάνει την έκπληξη και κινηθεί 10 συν%) είναι από τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή που κινείται πολύ κοντά στο 9,15% των ευρωεκλογών του 2014. Θα είναι έκπληξη αν ο Λαϊκός Σύνδεσμος δεν υπερβεί το 7,5%.

Αντίθετα, σε όλες της δημοσκοπήσεις καταγράφεται υποχώρηση των ποσοστών του Ποταμιού το οποίο χάνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ που πρακτικά πλέον έχει την ίδια ατζέντα με το Ποτάμι αλλά έχει κυβερνητική προοπτική.

Ένα μη προσδιορίσιμο είναι και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ το οποίο πάλι θα κινηθεί κοντά στα ποσοστά του Βασίλη Λεβέντη. Η Φώφη Γεννηματά δεν τραβάει στο εκλογικό σώμα χωρίς να έχει την "αντιαισθητική" παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη και πολλά θα κριθούν για το ποσοστό του κόμματος από το τμήμα των ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου που επιστρέφει στις ρίζες του.

Ας δούμε τις δημοσκοπήσεις όπως δημοσιεύονται:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση  της GPO που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega -σε δείγμα 1.000 ατόμων kai σε διάστημα από την Δευτέρα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης- η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,3%.

ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΝΔ: 25,3%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
Το Ποτάμι: 4,6%
ΚΚΕ: 5,1%
ΑΝΕΛ: 3%
ΠΑΣΟΚ: 5,3%
Ενωση Κεντρώων: 3,2%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 12,8%

Η πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Alco, αναλυτικά, έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 23%
ΝΔ 22,6%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%
ΚΚΕ 5,5%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%
ΠΑΣΟΚ 4,2%
Λαϊκή Ενότητα 3,9%
Ένωση Κεντρώων 3,6%
ΑΝΕΛ 2%
ΑΛΛΟ 3,5%
ΛΕΥΚΟ 2,2%
ΑΠΟΧΗ 5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24, η διαφορά των δύο κομμάτων βρίσκεται μόλις στο 1%.

Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ 26%
ΝΔ 25%
Χ.Α. 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%
Ποτάμι 5%
ΚΚΕ 5%
ΛΑ.Ε. 4%
Ενωση Κεντρώων 3%

ΑΝΕΛ 2,5%


defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...