Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

James Stavridis στο Foreign Policy: "Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα πάει στη Ρωσία του Β.Πούτιν"

"ΘΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ"
Την βεβαιότητα ότι μια περιθωριοποιημένη-από την ΕΕ- Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια από την Ρωσία του Β.Πούτιν και θα εμποδίσει αποφάσεις της ΕΕ (για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας) εξέφρασε με άρθρο-παρέμβαση στο Foreign Policy o Τζέιμς Σταυρίδης, απόστρατος Ναύαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ και τέως Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.


Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Ευρωπάιους τραπεζίτες αλλά και τους πολιτικούς που άφησαν ένα θέμα μείζονος γεωπολιτικής σημασίας στα χέρια τους. "Οι τραπεζίτες δεν γνωρίζουν από γεωπολιτική" αναφέρει ο απόστρατος Ναύαρχος.

Τις γεωστρατηγικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναλύει σε άρθρο του στο Foreign Policy o Τζέιμς Σταυρίδης, απόστρατος Ναύαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ και τέως Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη από το 2009 μέχρι το 2013.

Δήλωσε ότι η λύση της ελληνικής κρίσης δεν πρέπει να αφεθεί στους κεντρικούς τραπεζίτες. Ο Τ.Σταυρίδης είπε ότι οι οικονομικοί διευθυντές που διαχειρίστηκαν την ελληνική κρίση δεν ήταν αρκούντος ενήμεροι για τις τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός πιθανού "Grexit"

Ο Τ.Σταυρίδης προειδοποεί για βαρύτατους γεωστρατηγικούς κινδύνους εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, και εξέφρασε την απογοήτευσή του ως προς το ‘blame game’ μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών.

"Ας πούμε την αληθεια, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη θα καταστεί ένα περιφρονημένο και θυμωμένο έθνος. Όμως μια περιφρονημένη Ελλάδα θα είναι απρόθμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κατι που θα μπλοκάρει την αποτελεσματικότητα των δύο οργανισμών. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από την Ρωσία του Β.Πούτιν βάζοντας βέτο τις αποφάσεις της ΕΕ. Μια παραπεταμένη Ελλάδα θα αναζητήσει αλλού βοήθεια"

Ο πολιτικός επιστήμονας Χέρφριντ Μίνκλερ παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF δήλωσε πως μια έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε κυρίως γεωπολιτικά και όχι οικονομικά προβλήματα.

Η ΕΕ έχει «μεγαλώσει» πολύ και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που την εμποδίζουν να διατηρήσει τη συνοχή της, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Χέρφριντ Μίνκλερ. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα όραμα μεγαλύτερο από το να μετράει σεντ, χρειάζεται ένα πολιτικό όραμα και όχι μόνο οικονομικό.

Η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης. Πονοκεφάλους προκαλεί ακόμα η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ουγγαρία καθώς και η κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων στην ΕΕ. Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τη γνώμη του όπως στο παρελθόν. Η Γερμανία είναι η χώρα που περισσότερο επωφελήθηκε από την εισαγωγή του ευρώ αλλά και αυτή που κατέβαλε τα περισσότερα χρήματα. Δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να συνεχίζει να παίζει τον ίδιο ρόλο καταβάλλοντας μεγάλα ποσά.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι κυρίως οικονομικό:

«Μια έξοδος της Ελλάδας πιστεύω δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένα γεωπολιτικό. Αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο και η δεύτερη προσπάθεια των Ελλήνων να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τις Βρυξέλλες, φέρνοντας στο παιχνίδι το χαρτί της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες όπως φάνηκε οικονομικά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Σε συμβολικό επίπεδο όμως είναι μια ήττα για την Ευρώπη και γεωπολιτικά είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί σοβαρά πως θα σταθεροποιηθεί η περιοχή. Και ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μια αδύναμη Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Βρυξέλλες και σε τελική ανάλυση από την Γερμανία».

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, όπως συνηθίζεται πλέον να λέγεται. Οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες θα επικρατεί ειρήνη και ο πόλεμος δεν θα έχει θέση, βασίστηκε στις ταραγμένες σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας. Το αφήγημα αυτό δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει επαρκώς τις χώρες της νότιας ή της ανατολικής Ευρώπης.

«Ως εκ τούτου η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Χρειάζεται ένα αφήγημα που θα λαμβάνει υπόψιν της το συναίσθημα των ανθρώπων και που και που να κάνει κάποιες θυσίες. Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το ταμείο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει».

Σύμφωνα με τον Χέρφριντ Μίνκλερ, η Γερμανία καλείται να παίξει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο. Δεν πιστεύει στην ιδέα της περισσότερης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων διότι κατά τη γνώμη του αυτό δεν βοηθά προς την κατεύθυνση της σύγκλισης της Ευρώπης και δίνει ένα παράδειγμα:

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν η πολυπληθής Γερμανία έκανε δημοψήφισμα, κατ αναλογία με το ελληνικό, για το ποιο θα έπρεπε να είναι το ύψος των εισφορών στον προϋπολογισμό 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...