Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Έγινε το πρώτο βήμα ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ AIDS - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ Ο HIV-1 ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Έγινε το πρώτο βήμα
Όταν ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, γνωστότερος ως HIV ή ιός του AIDS, καταλάβει ένα ανθρώπινο κύτταρο, μένει εκεί για πάντα. Εισάγει το θανατηφόρο του γονιδίωμα μόνιμα στο DNA του ασθενούς και τον αναγκάζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του.
Τα καλά νέα όμως είναι ότι ερευνητές από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ βρήκαν τον τρόπο, για πρώτη φορά, να διαγράψουν τελείως τον HIV από τα ανθρώπινα κύτταρα.


Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ υποστηρίζει ότι αυτή η επαναστατική ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχή προσπάθεια να εξαλειφθεί ο λανθάνων HIV-1 από ανθρώπινα κύτταρα. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να βρεθεί θεραπεία και για άλλες λανθάνουσες μολύνσεις.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μόνιμη θεραπεία του AIDS» δηλώνει ο δρ Kamel Khalili, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος νευροεπιστημών του πανεπιστημίου. «Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να μπει στις κλινικές. Είναι μια κατ’ αρχήν απόδειξη ότι οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση.»


Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS), ο δρ Khalili και οι συνεργάτες του αναλύουν πώς δημιούργησαν μοριακά εργαλεία για να διαγράψουν το προσβεβλημένο από τον HIV προϊικό DNA.

Όταν αναπτύσσεται, ο συνδυασμός ενός ενζύμου που ψαλιδίζει το DNA (νουκλεάση) και ενός μέρους gRNA (guide RNA, δηλαδή καθοδηγητικό) κυνηγούν το ιικό γονιδίωμα και αφαιρούν το DNA του HIV-1. Τότε αναλαμβάνει δράση ο μηχανισμός γονιδιακής επισκευής του κυττάρου, που ενώνει τα κομμένα σημεία του γονιδιώματος, δημιουργώντας κύτταρα χωρίς τον ιό.

«Αφού ο HIV-1 δεν εξαλείφεται ποτέ από το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτείται η αφαίρεση του ιού προκειμένου να θεραπεύσουμε την ασθένεια» εξηγεί ο δρ Khalili.

Tα ίδια μοριακά εργαλεία είναι πολλά υποσχόμενα και για την ανάπτυξη μιας θεραπείας μέσω εμβολιασμού. Κύτταρα εξοπλισμένα με το συνδυασμό νουκλεάσης-RNA αποδείχτηκαν ανθεκτικά στη μόλυνση από τον HIV.

Περισσότεροι από 33 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού παγκοσμίως και περίπου 100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή 1 στους 665 Βρετανούς, βάσει στοιχείων του 2013.

Στην Ελλάδα το 2014 ζούσαν 14.434 οροθετικά άτομα, το 82,4% άνδρες. Από το σύνολο αυτών των ατόμων 3.661 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.000 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από AIDS στη χώρα μας ανέρχεται στους 1.862.
Με πληροφορίες από Daily Mail
zougla.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...