Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Βουλγαρικό ανθελληνικό παραλήρημα: «Ούτε ένα λέβ για την Ελλάδα»

Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, λαμβάνοντας όμως όλες τις εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν θα επηρεασθεί άμεσα- δεν θα παράσχει δηλαδή οικονομική βοήθεια.
 Αυτό δηλώθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, στο βασικό πλάνο  της ΕΕ, καθώς  μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, αναφέρθηκαν στους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου ECOFIN.


 Ο Μπορίσοφ επεσήμανε ότι η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει με χρήματα στη διάσωση της Ελλάδας και επανέλαβε ότι το «Βουλγαρικό Όχι» ακούστηκε ευκρινώς.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η κρίση στη γειτονική χώρα (Ελλάδα) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  στη χώρα (Βουλγαρία).

Ήταν ανένδοτος, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα, ότι 
«ούτε ένα λέβα δεν πρόκειται να δαπανηθεί για τους Έλληνες» και επεσήμανε ότι είναι ένα καλό σημάδι που όλοι οι Βούλγαροι λένε «Όχι στην Ελλάδα».

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον τρόπο αυτόν, παραβιάζονται οι αρχές και ότι υπάρχει ένα διπλό πρότυπο. Το ξαναλέω ούτε ένα βουλγαρικό λέβ δεν πρόκειται να δαπανηθεί για την Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Βουλγαρία, γράφει το δημοσίευμα, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη χορήγηση προς την Ελλάδα  δανείου 7,16 δις ευρώ, αφού υπάρχει η εγγύηση ότι το βουλγαρικό κράτος δεν θα έχει άμεση οικονομική  υποστήριξη προς τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε ο υπουργός των Οικονομικών, Βλαντισλάβ Γκοράνοφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Βουλγαρία όμως και η  Κροατία η οποία διαφωνεί με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι κάθε μέλος της Ένωσης να διαθέσει κεφάλαια για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά από τότε που έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ, η Κροατία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων δανειστών να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό της περίπου  50 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει- γράφει το δημοσίευμα- ότι κάθε ένα από τους 1.290.000 εργαζόμενους Κροάτες θα βγάλει από την τσέπη του περίπου 300 κούνα ή 40 ευρώ για να καταλήξουν στο ελληνικό δημόσιο ταμείο.

Το αίτημα έγινα δεκτό στην Κροατία με αποδοκιμασία, κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών, Μπόρις Λάλοβατς που ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε μια πολύ σαφή άποψη ότι τα μέλη της ευρωζώνης μέσω των εσωτερικών μηχανισμών πρέπει να βρουν μια λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», δήλωσε στις Βρυξέλλες.


Η απόφαση μπορεί να ληφθεί χωρίς την έγκριση των κυβερνήσεων των κρατών μελών , αλλά ο Λάλοβατς δήλωσε ότι η Κροατία θα υποβάλλει διαμαρτυρία για την απόφαση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...