Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Ιδού τα έργα της κυβέρνησης Τσίπρα: Βγάζει στο σφυρί για λίγα ευρώ τα σπίτια των Ελλήνων και τα κάνει δώρο στις τράπεζες και τους δανειστές

ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Η κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει δώρο στους τραπεζίτες και κατ’ επέκταση στους δανειστές τα σπίτια των Ελλήνων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους λόγω της λαίλαπας των μνημονίων που και αυτή ήρθε να συνεχίσει υπογράφοντας το πιο σκληρό από τα τρία. Είναι αυτή που εξελέγη με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και αυτή που θα ρύθμιζε τα «κόκκινα δάνεια» των πολιτών.


Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα; Μέσω της αλλαγής του κώδικα πολιτικής δικονομίας βγάζει τα σπίτια και τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών, της μεσαίας τάξης κυρίως, στο σφυρί με βάση όχι την αντικειμενική αξία σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ και η λοιπή φορολογία, αλλά βάσει της εμπορικής αξίας η οποία πλέον όχι έχει κατρακυλήσει αλλά είναι ανύπαρκτη.

Σε ορισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες είναι δύο και τρεις φορές κάτω από την αντικειμενική και δεν συζητάμε βέβαια την τιμή που είχε αγοραστεί το ακίνητο την εποχή των παχνιών αγελάδων, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και το 2008 που άρχισε να γκρεμίζεται η αγορά. Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα με την εμπορική αξία του εκάστοτε ακινήτου αναμένεται να πραγματοποιούνται εφεξής οι πλειστηριασμοί, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες (γύρευε πόσοι άλλοι δράκοι κρύβονται στα δύο αυτά πολυνομοσχέδια). Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί γίνονταν με βάση την αντικειμενική τιμή.

Με βάση τον νέο Κώδικα, πλέον, κάθε πλειστηριασμός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία σήμερα είναι χαμηλότερη κατά μίνιμουμ 30% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντικειμενική. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αμέσως, το κάθε ακίνητο θα καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους.

Σήμερα, όχι μόνο ο πλειστηριασμός ξεκινά από την πολύ υψηλότερη αντικειμενική τιμή, αλλά επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ώστε να ξεκινήσει να μειώνεται η ελάχιστη τιμή εκκίνησης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονο­μίας θα τεθεί σε ισχύ από την πρώ­τη ημέρα του νέου έτους (1/1/2016). Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανεί­ων.

Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο. Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονο­μίας, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμι­κό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι - όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολι­τών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, χθες το πρωί, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένω­σης Τραπεζών.

Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελ­λάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προ­στασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».

Με το νέο νομικό καθεστώς οι τρά­πεζες αποκτούν τον «πρώτο λόγο» (65%) αναφορικά με τα χρήματα που αντλούνται από την πώληση του ακινήτου στον πλειστηριασμό. Δηλαδή, εισπράττουν πρώτες τα χρήμα­τα από τον πλειστηριασμό ακινήτων επιχειρήσεων που κλείνουν και ακολουθούν στην είσπραξη από πιθανές οφειλές οι εργαζόμενοι, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμε­ρα η σειρά ήταν η εξής: εργαζόμενοι, εφορία, ταμεία, τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...