Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Συμφωνία: Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα - Τσίπρας: Είμαι έτοιμος για συμφωνία - Σε συναγερμό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ"
Πέρασαν τα μέτρα από τους "σκληρούς" του υπουργικού συμβουλίου - Καθ' οδόν προς συμφωνία
O "κύβος ερρίφθη", τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν και η χώρα βρίσκεται καθ'οδόν προς συμφωνία αφού ξεπεράστηκε ακόμα και ο "σκόπελος" των σκληρών του υπουργικού συμβουλίου. Από τη βάσανο του κυβερνητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα, πέρασε το πακέτο με τα μέτρα, που οφείλει να
αποστείλει μέχρι το βράδυ σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από προχθές.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες και τη συνεπακόλουθη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας, όπου όλα λειτουργούν οριακά, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποδεχθεί την ανάγκη υποχωρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιά στάση κράτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφού πρόκειται για ένα «βαρύ» 3ο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα, ύψους 10 δις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
O Πανος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε:

«Οπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.

Γνωρίζετε καλά οτι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωση στα νησιά σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

«Μην βιάζεστε τόσο πολύ» αρκέστηκε να πει.


Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα του χρέους, ζητώντας να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και αποδέχτηκε η ίδια η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες:

- Η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%.

- Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%.

- Πιθανή θεωρείται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξει κατάργηση να δούμε κάποια αλλαγή συντελεστών.

- Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.

- Δεδομένη η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά τα πρώτα μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να φέρει άμεσα στο πλαίσιο αυτής της προρυθμισης που προωθεί κ στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης:

- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε 3ετές πρόγραμμα με τις εξής πτυχές:

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά ένα νέο τριετούς διάρκειας χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα άνω των 55 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επιστολή – αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς θα κατατεθεί σήμερα στους θεσμούς και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς.

 Το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνει δε, τη δέσμευση της Ελλάδος «να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως».

Την αξιολόγηση του νέου ελληνικού αιτήματος για 3ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ανέθεσε ήδη στην Κομισιόν και την ΕΚΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να αξιολογήσουν:

α) Την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο ή των κρατών μελών της

β) Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αξιολογήσουν το εάν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο, και:

γ) Τις πραγματικές ή τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις

Αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πρώτη φάση, πιθανότατα ένα πρόγραμμα «γέφυρα», για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Το βάρος πέφτει στο Eurogroup το οποίο συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα μετά το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM.

Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι αύριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη σύνοδο κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόκειται να επισκεφθεί εντός της ημέρας και το Βερολίνο, προκειμένου να «γεφυρώσει» τις διαφορές και κυρίως να φρενάρει την επιδίωξη του Σόιμλπε για ένα Grexit.

Φορολογικά μέτρα

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ:

-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Συνεπώς: όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

Ακόμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα:

-Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

*2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

*4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

*6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

*8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

-Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

-Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ασφαλιστικό

Μπροστά στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:

-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

-Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.


-Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...