Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

«Συναγερμός» στο Λευκό Οίκο: Έκτακτη σύσκεψη Μ.Ομπάμα με Τ. Λιού για να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

FT: ΠΙΘΑΝΟ GREXIT ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Ευρεία έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει στο Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να επιστεί το Βερολίνο και οι "ρεβανσιστική" ομάδα της κυβέρνησης Μέρκελ (κατά τους Αμερικανούς υπάρχει μια ομάδα υιών και εγγονών των ναζιστών του Β΄ΠΠ που εποιυμούν να πάρουν την ρεβάνς για την ήττα του Β'ΠΠ και να εξαπλώσουν την γερμναική κυριαρχία στην Ευρώπη".Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου αλλά και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μια σύνσθεση που παραπέμπει σε "πολεμική" κρίση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο μόνος που θα άλλαζε θα ήταν ο Λιου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να ενημερωθεί ο Μπαρακ Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα και την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εκτιμηθεί η συμπεριφορά του Βερολίνου.

Στην Ουάσιγκτον σφυγμομετρούν τις κινήσεις της Μόσχας, ενώ πέρα από την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-δανειστών τους απασχολεί και η κρίση στο Χρηματιστήριο της Κίνας, αφού αυτά τα γεγονότα συνδυαστικά μπορεί να φέρουν τον όλεθρο και στην αμερικανική οικονομία. Η Κίνα κατέχει κάπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικά ομόλογα. Αν αρχίσει να τα πουλάει στην δευτερογενή αγορά αρκεί για να διαλύσει την αμερικανική οικονομία,

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την σύσκεψη μιλώντας στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι "Είναι άγνωστος ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Θα ήταν ένα γεωπολιτικό λάθος".

Η ανησυχία του Μ.Ομπαμα προέρχεται τόσο από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία ένα πιθανό Grexit όσο και ειδικότερα στην αμερικανική.

Σε κάθε περίπτωση οι Financial times προειδοποιούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα προκαλέσει  μόνιμη αστάθεια στην Ευρωζώνη και, ως εκ τούτου, αποσταθεροποίηση του κοινού νομίσματος αναφέρει η εφημερίδα.

«Η έξοδος μίας χώρας από μία νομισματική ένωση θα καταστήσει το ευρώ άκρως ευάλωτο σε κάθε επικείμενη οικονομική κρίση» επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, προειδοποιώντας για τη δημιουργία ενός αρνητικού «ιστορικού».

Από την άλλη, βέβαια, επισημαίνεται πως η απειλή ενός Grexit θα οδηγήσει τις «ανυπάκουες» χώρες στην επιβολή αυστηρών πολιτικών πειθαρχίας.

Άλλες όμως χώρες, όπως η Γαλλία, προειδοποιούν ότι ο διαρκής φόβος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ουσιαστικά καταργεί το λόγο ύπαρξης του ενιαίου νομίσματος.

«Το μείζον ερώτημα είναι αν τα μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να καταστήσουν την απειλή εξόδου ως μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τονίζουν οι Financial Times

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος, η νομισματική ένωση έχει χρέος να δώσουν λύση στο ελληνικό αδιέξοδο, αποτρέποντας το Grexit.

Από την άλλη πλευρά η κινεζική αγορά μετοχών είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, γεννώντας φόβους για χάος, με την κινεζική κρίση να θυμίζει την κρίση του 1929 πριν το κραχ στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης Shanghai Composite έχει χάσει το 29% της αξίας του από τα υψηλά που πέτυχε στις αρχές Ιουνίου, με τις απώλειες να φτάνουν τα 3,2 τρις. δολάρια ενώ αντίστοιχη πορεία έχουν ακολουθήσει και οι υπόλοιπες αγορές της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση μοιάζει να χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησε τότε η Wall Street για να στηρίξει την αγορά: Η Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί σιγά – σιγά το ρόλο του ύστατου δανειστή, τυπώνοντας χρήμα για αγορά μετοχών και ώθηση τιμών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,85%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, ενώ μείωσε και το απαιτούμενο ελάχιστο όριο τήρησης αποθεματικών για ορισμένες τράπεζες. Δηλαδή, προσφέρεται άφθονο χρήμα για να στηριχθούν οι χρηματαγορές. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κεφάλαια από την Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της αγοράς και όχι αποκλειστικά προς τις τράπεζες, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ανησυχία των αρχών.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...