Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής: Κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις!

 Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο νόμο για τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση εφαρμόζει για το σύνολο των ασφαλισμένων το νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης που προβλέπει ο νόμος 3863/2010 χωρίς να τους διαχωρίζει σε παλαιούς και νέους.


Ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που θα εφαρμοστεί άμεσα όριζε ότι διασώζονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού με χαμηλούς συντελεστές, οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2014 οι οποίοι συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς. Με την αλλαγή που προωθείται, δεν εξαιρείται κανένας καθώς επισημαίνεται ότι όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στην ασφάλιση έως το 2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα ακολουθήσουν όσα ορίζει ο νόμος.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θεμελίωσε δικαίωμα το 2010 αλλά θα υποβάλλει αύριο αίτηση για συνταξιοδότηση, δε διασώζεται από το νόμο. Ωστόσο θυμίζουμε ότι ο ασφαλιστικός του βίος θα υπολογιστεί έως το 2010 με το παλαιό καθεστώς ενώ με τον νέο τρόπο θα υπολογιστούν τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της σύνταξης δε θα είναι μεγάλη για τους παλαιότερους ασφαλισμένους . Ειδικότερα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί, οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων από 7% έως και 25%. Μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη που συνέταξε το νόμο οι μειώσεις θα ανέρχονται σε 1,8% έως το 2020, σε 4,5 % έως το 2030 και σε 7% έως το 2045. Οι απώλειες πάντως θα είναι αισθητά βαρύτερες για όσους βγουν στη σύνταξη μετά από το 2023.

Δείτε την αλλαγή της τελευταίας στιγμής

Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του (Α΄ 115) τροποποιείται ως ακολούθως:


«1. Όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δηµόσιο έως και 31.12.2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας µετά την 1.1.2015 δικαιούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...