Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Στα 170 δισ. ευρώ η ζημιά στην εθνική οικονομία στους 6 μήνες παταγώδους αποτυχίας της συγκυβέρνησης Σύριζα - Ανέλ

Παρουσιάζουμε αποσπασματικά τα δραματικά στοιχεία για την καταστροφή που πρόλαβε να επιφέρει η συγκυβέρνηση της Αριστεράς στην εθνική οικονομία στους 6 μήνες διακυβέρνησης:
Στα 170 δισ. η ζημία της Ελλάδος στους 6 μήνες παταγώδους αποτυχίας της αριστεράς - Η πρωτογενής ζημία 87 δισ. το δάνειο 83 δισ. ευρώ. Αυτή η παταγώδης οικονομική αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.Παρήλθαν 6 μήνες επιπόλαιων, αφρόνων και
απερίσκεπτων διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση με το αποτέλεσμα να είναι πλέον γνωστό, φιάσκο.
Το ΑΕΠ μειώνεται -4% το 2015 και -1,6% το 2016
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2015 και 2016 δείχνουν ότι το ΑΕΠ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί περίπου -5,6% ή -4% το 2015 και -1,6% το 2016. Θυμίζουμε ότι η πρόβλεψη που είχε υπάρξει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν για αύξηση του ΑΕΠ +2,9% για το 2015. Το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα συρρικνωθεί στα 172-173 δισεκ το 2015 και στα 170 δισεκ. το 2016. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει ΑΕΠ στα 184,87 δισεκ. ή αύξηση +2,9% για το 2015.
Άρα μεταξύ του στόχου στα 184,8 δισεκ. και της κατάληξης στα 170 δισεκ. ΑΕΠ το 2016 είναι μια σωρευτική απώλεια περίπου 14,8-15 δισεκ. ευρώ. Άρα σε επίπεδο ΑΕΠ η Ελλάδα θα χάσει 15 δισεκ. από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Να σημειώσουμε ότι η σωρευτική ύφεση 2010 με 2016 θα φθάσει το -31%. Το 1/3 του εθνικού πλούτου της Ελλάδος χάθηκε!
Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 119-118 δισεκ. ή μείωση 30 δισεκ. σε 6 μήνες
Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας υπέστη δραματική μείωση. Όμως τι συνέβη αυτούς τους 6 μήνες διαπραγμάτευσης και πώς συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες καταθέτες; Τέλη Ιανουαρίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 148 δισεκ. ενώ είχε προηγηθεί μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015. Την απώλεια αυτή των 12 δισεκ. δεν θα την προσμετρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμη ήταν διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μόνο και μόνο γιατί ήθελε ανατροπή πολιτικού σκηνικού και πρωθυπουργοποίηση ο Τσίπρας, συνέβαλλε καθοριστικά στις μεγάλες εκροές καταθέσεων. Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 118-119 δισεκ. ευρώ ή μείωση 30 δισεκ. ευρώ. Με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, δεν εμπιστεύονταν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – και αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν εμπιστεύονταν τον ΣΥΡΙΖΑ -. Το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ απώλειας ρευστότητας και έτσι φθάσαμε στα 89,5 δισεκ. ΕLA ή συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα 126 δισεκ. ευρώ. Άρα από την εξάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 30 δισεκ. και αυτή η απώλεια καταθέσεων 30 δισεκ. προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην ντροπιασμένη απόφαση των capital controls. Τα capital controls είναι ο μηχανισμός προστασίας των τραπεζών….από τους καταθέτες… και ο μηχανισμός που αποδεικνύει πόσο έχει αποτύχει μια κυβέρνηση.
Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία
Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο μένει κλειστό τόσο καιρό και είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται capital controls στις τράπεζες. Το σοκ στην πραγματική οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 5-6 δισεκ. ευρώ μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ. Η ιδιωτική οικονομία, η μόνη ζωντανή και παραγωγική πηγή πλούτου στην Ελλάδα αποδεκατίζεται με την εμμονική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης. Η αγορά έχει τελειώσει, ενώ η ιδιωτική οικονομία κατεδαφίζεται με τις επιπόλαιες και προσβλητικές για την εθνική οικονομία πρακτικές της αριστερής διακυβέρνησης.

Συμπέρασμα

Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 15 δισεκ. Ζημία από τις καταθέσεις 30 δισεκ. Ζημία από τα NPLs 27 δισεκ. Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 15 δισεκ. Σε 6 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 87 δισεκ. ευρώ. Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 82-86 δισεκ. ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία. Άρα ζημία 87 δισεκ. από τους 6 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 82-86 δισεκ. νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε η διακυβέρνησης της Αριστεράς.
Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 170 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ. Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία. Πώς σε 6 μήνες μια επιπόλαιη πολιτική οδήγησε σε ένα κόστος 170 δισεκ. ευρώ. Αυτή η παταγώδης αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.
Bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...