Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Ψαλίδι στους στρατιωτικούς

Νέο ψαλίδι έρχεται στα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς σταδιακά ετοιμάζονται να καταργηθούν όλες οι ειδικές παροχές που εισπράττουν με την μορφή χρηματικού βοηθήματος. Πρόκειται για την απαρχή της υλοποίησης του σχεδίου των εθνομηδενιστών του ΣΥΡΙΖΑ, για απαξίωση των στρατιωτικών και των αστυνομικών για τις «πατριωτικές» ιδέες που διαπνέουν πολλούς εξ αυτών και την αντίδρασή τους στην προωθούμενη
διάλυση των ταμείων τους και την αρπαγή των αποθεματικών τους. Ήδη, σε πρώτη φάση προβλέπεται η ουσιαστική κατάργηση της ημερησίας αποζημίωσης που παίρνουν όταν μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους. Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, αποζημίωση για αυθημερόν μετακίνηση θα λαμβάνουν μόνο αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουν θα ξεπερνά τα 160 χλμ!
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μικρότερες διαδρομές θα πρέπει να πληρώσουν για να πάνε στον προορισμό τους, από την τσέπη τους και να χρησιμοποιήσουν, αν δεν υπάρχει υπηρεσιακό όχημα, το δικό τους Ι.Χ. Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα κατ’ αυτών που φυλάττουν τα σύνορα της χώρας μας από τους εξωτερικούς εχθρούς κι όσων είναι επιφορτισμένοι με την διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό της. Πραγματοποιείται δε σε μια στιγμή που μένει ανεκτέλεστη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων απ’ αυτούς, που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ν/σ που ουσιαστικά εξοντώνει οικονομικά δύοαπό τους βασικούς πυλώνες του Έθνους, η ημερησία αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των 40 ευρώ (κι αυτό μεικτά), ανεξάρτητα από την θέση ή τον βαθμό του μετακινούμενου. Στην πράξη, στο πορτοφόλι τους οι μετακινούμενοι θα βάζουν περίπου 20 ευρώ. Με το ποσό αυτό πρέπει να καταβάλουν όλες τις δαπάνες που θα κάνουν (βενζίνη, διόδια, γεύμα) κι αν χρειαστεί, να πληρώσουν και έξοδα διανυκτέρευσης. Όπως έλεγε στο ΕΜΠΡΟΣ καλά πληροφορημένος κρατικός αξιωματούχος, με την νέα πρόταση νόμου που αφορά και τις υπόλοιπες κατηγορίες υπηρετούντων στον κρατικό μηχανισμό, καταργείται η ημερησία αποζημίωση, καθώς τα ελάχιστα όρια χιλιομετρικής απόστασης κάθε αποζημιούμενης μετακίνησης αυξάνεται κατά 3 έως και 16 φορές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για περικοπή όλων των μη μισθολογικών παροχών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί.
Με την διάταξη αυτή τα πριμ που εισπράττουν οι τελευταίοι μπορούν να αναπροσαρμόζονται ή να περικόπτονται με μια απλή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα καθορισθούν οι σχετικές προϋποθέσεις με την έκδοση κοινού Προεδρικού Διατάγματος. Μεταξύ των εργαζομένων που θίγονται είναι το προσωπικό του ΕΚΑΒ, οι μηχανικοί του Δημοσίου, οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, των Περιφερειών, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τους προβλεπόμενους εκάστοτε ελέγχους της αρμοδιότητάς τους.
Ιδιαίτερα πλήττονται οι διασώστες, οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία και όσοι εκτελούν διακομιδές ή απασχολούνται στην πρόνοια. Η εξέλιξη αυτή, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς που υπηρετούν στην επαρχία ή στα νησιά και απαιτείται η καθημερινή μετακίνησή τους για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους. Όσο για τους στρατιωτικούς, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται και η κατάργηση του επιδόματος ενοικίου που παίρνουν, με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην «κατηγορία των υψηλά αμειβομένων υπαλλήλων του Δημοσίου».

Σε απλά Ελληνικά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως μια άλλη κρατική υπηρεσία, με στελέχη που παίρνουν παχυλές απολαβές.
Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα "Εμπρός"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...