Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: "ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΗΣ - ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"

Γερμανός ΥΠΕΞ: "Μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις - Θα χαθούμε" - Bundesbank: "Απρόβλεπτες οι συνέπειες ενός Grexit"
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Η ίδια η κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank, φοβάται για επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες με την Ελλάδα.

Tη σφοδρή της ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο μια αποχωρήσεως της Ελλάδας από το ευρώ εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η  Bundesbank, αναγνωρίζοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις".

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και ο γερμανικός Τύπος ο οποίος φοβάται μέχρι και διάλυση της ευρωζώνης αφού πολλές χώρες θα σκεφτούν να πράξουν το ίδιο εάν συνεχίσουν να θρυμματίζονται από τη γερμανική "μπότα" της λιτότητας.

Το κόστος δε για τη Γερμανία θα είναι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ όπως παραδέχεται το ίδιο το Spiegel, αφαιρώντας έτσι τη "σιγουριά" από τους δανειστές ότι μπορούν να εκβιάζουν και ταυτοχρονα να έχουν την ψευδαίσθηση ότι αυτοί οι ίδιοι θα μείνουν αλώβητοι.

Τον κίνδυνο ενός Grexit επισήμανε η αντιπρόεδρος της Bundesbank, τονίζοντας ότι είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post η Κλαούντια Μπουχ.

Συμπλήρωσε όμως ότι: «Κανένας δεν γνωρίζει ποιες ενδεχομένως να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις».

Έχει ιδαίτερη σημασία ότι αυτό αναφέρεται από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας η οποία είναι και η βασική υπέυθυνη για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Ομοσπονδίας των Τευτονικών κρατών.

Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Το Βερολίνο πιστεύει σε μια συμφωνία με την Αθήνα» (SZ), «Κοιτώντας κατάματα τον γκρεμό» (FAZ) και «Τόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα Grexit» (Spiegel Online) ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel Online απαριθμεί μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις ενός Grexit για την Ελλάδα και την ευρωζώνη: «Η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ίσως και επειδή πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν.

Ένα νέο εθνικό νόμισμα και η μεγάλη υποτίμησή του σε σχέση με το ευρώ θα σήμαινε για την Ελλάδα εκτόξευση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους των εισαγωγών. Η χώρα δεν θα γινόταν οπωσδήποτε ανταγωνιστικότερη διότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια τρόφιμα, δεν είναι οπωσδήποτε υπολογίσιμο μέγεθος στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πλήθος πτωχεύσεων εταιριών, ενώ η οικονομία θα κατέρρεε.

Όσον αφορά τώρα την ευρωζώνη, συνεχίζει το Spiegel Online, ένα Grexit θα προκαλούσε έστω και παροδικά δυνατές αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα εξέθετε την ευρωζώνη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες και θα κόστιζε δισεκατομμύρια τους δανειστές. Επιπλέον ένα Grexit θα είχε και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, μιας και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ.

Ποια θα είναι η επόμενη χώρα; διερωτάται το Spiegel, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει τη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια», γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger.

Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί και η Stuttgarter Nachrichten: «Σε περίπτωση Grexit δεν αποκλείονται απρόβλεπτες και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Απρόβλεπτες θα είναι ωστόσο οι επιπτώσεις και για τη γερμανική οικονομία. Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει».

Η Kölner Stadt-Anzeiger παρατηρεί: «Όλα δείχνουν προς μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας δανειστών. Είναι σαφές ότι η Α. Μέρκελ ως υπεύθυνος πολιτικός θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλοί γερμανοί πολίτες επιθυμούν μεν μια σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας. Όμως η καγκελάριος έχει να χάσει πολλά αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει τη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια. Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ όταν ενισχυθεί στους πληθυσμούς στην νότια Ευρώπη ακόμα περισσότερο το συναίσθημα ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους."

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...