Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Κίνδυνος απώλειας ρόλου «κόμβου ενέργειας» για την Ελλάδα

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις και στο ενεργειακό πεδίο για την Ελλάδα. Τη στιγμή που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπαγορεύσει εξωτερική πολιτική στη χώρα και να τη στρέψει προς ανατολάς, αποδεικνυόμενος πιο φανατικός από του Ρώσους του αγωγού Turkish Stream που θα γίνει Greek Stream για να τροφοδοτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται ήδη σε άλλες λύσεις.


Χωρίς να ρωτήσουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι Βρυξέλλες από τις οποίες εξαρτάται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του αγωγού, εξαρτάται δηλαδή η οικονομική του βιωσιμότητα με την εξασφάλιση συμβολαίων τροφοδοσίας, εκφράζουν την προτίμησή τους στην κατασκευή αγωγού που θα μειώσει την εξάρτηση από τη Μόσχα.

Αυτό σκοπεύει να το πετύχει με την κατασκευή αγωγού διπλής ροής, ονόματι «Eastring», που θα εμπλέκει Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Συνδέεται μήπως αυτό με την αναβίωση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη; Τι λέτε; Μήπως τα πολλά «τσαλιμάκια» Ελλήνων πολιτικών, έντιμων αλλά αφελών και ενίοτε ιδεοληπτικών, στο τέλος θα οδηγήσουν τον περίφημο κόμβο διανομής φυσικού αερίου βορειότερα; Για δείτε το χάρτη για να δείτε ότι η Τουρκία θα στέλνει στον κόμβο αζέρικο φυσικό αέριο (συν ιρανικό αργότερα;) και η Ρωσία απευθείας…
Δυστυχώς, οι ελληνικές εμμονές, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία ευελιξίας και περιορισμένης διπλωματικής εμπλοκής αφού η «διαπραγμάτευση» δεν έχει εξοντώσει μόνο την ελληνική αγορά, δεν επιτρέπει να κατανοήσουν το απλούστατο. Όσο και να το επιθυμούμε όλοι, εάν η χώρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, η παράκαμψή της είναι δεδομένη.

Πώς είναι δυνατό να μην καταλαβαίνουνε ότι όσες συμφωνίες να υπογράψουν με τους Ρώσους δεν έχουν τύχη, αφού πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ενδιαφέρον τροφοδοσίας χωρών από τον αγωγό; Και ποιος θα έδινε ισχύ σε μια χώρα που θεωρείται ανεξέλεγκτη με παρορμητική ηγεσία, μια χώρα που κάνει τα πάντα στο γόνατο και είναι έρμαιο των ιδεοληψιών και των στερεοτύπων του καθένα που γίνεται υπουργός;

Αποδείχθηκε πιο έξυπνος ακόμα και ο Νίκολα Γκρουέφσκι λέγοντας το αυτονόητο, ότι τα Σκόπια δεν έχουν πρόβλημα, αρκεί να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Ρωσία! Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σερβία, πολιτισμικά πολύ πιο συγγενής με τη Ρωσία σε σύγκριση με την Ελλάδα, με την πολιτική όμως του Βελιγραδίου να τηρεί αποστάσεις, παρά τις θερμότατες και ειλικρινείς σχέσεις.


Δεν είναι αργά για ξυπνήσουν. Αρκεί να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά. Το τρένο θα περάσει και μετά θα ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε, σε συνωμοσίες ανθελληνικών κέντρων, αντί να κοιτάξουμε τη δική μας την «καμπούρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...