Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

ΣΕ 6,5 ΩΡΕΣ Η "ΠΙΣΤΟΛΙΑ" ΣΤΟ ΔΝΤ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ναυάγιο: Η ΕΚΤ διατηρεί κλειστή την ρευστότητα μέχρι την Κυριακή - Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά ούτε ... χρεοκοπία! 
Δεν υπάρχει συμφωνία και "Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή" αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.


Επίσης δήλωσε ότι "Η Ελλάδα αν δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, αυτό δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία αλλά με καθυστέρηση της πληρωμής".

Παράλληλα, επισήμανε ότι η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου και πρόσθεσε πως αν τελικά οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» τελικά στο δημοψήφισμα, τότε η κατάσταση θα είναι σοβαρή.

«Ελπίζουμε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι καλό» τόνισε.

Αρα ουδέν νεότερο μέχρι την Κυριακή το βράδυ με όλες τις εξελίξεις πλέον να αναμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...


(Αρχικό κείμενο)
 "Εστω και ψήγματα συμφωνίας να υπάρξουν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αμέσως με θέμα την έγκριση ανοίγματος πιστωτικών γραμμών προς την Ελλάδα" δήλωσε πριν λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκτακτη συνεδρίασή της θα εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν όψει δημοψηφίσματος".

Έτσι, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει περιορισμένη οικονομική υποστήριξη (1-3 δισ. ευρώ) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι την 5η Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα του Α.Τσίπρα, από την στιγμή που υπάρξουν έστω και "ψίγματα συμφωνίας" βάσει της νέας πρότασης της κυβέρνησης.

Μιας πρότασης που είναι βέβαια αδύνατον να συμφωνηθεί ή να απορριφθεί στο σύνολό της απόψε το βράδυ, οπότε και η συζήτησης θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες ή και μετά το δημοψήφισμα. Γι αυτό και η ΕΚΤ μιλά για "ψήγματα συμφωνίας"

Πάντως είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θέλει να προλάβει το ελληνικό "πιστόλι" των 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ απόψε, κάτι που θα έχει κοσμοϊστορικές συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάντως Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ" ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να εγκρίνουν κάτι τέτοιο οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου κηρύσσει και τυπικά χρεοκοπία το προτεκτοράτο των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο με 72 δισ. δολ. χρέος (επί πληθυσμού λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ανθρώπους) και δεκάδες άλλα φτωχά κράτη που έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ (σαφώς μιρκότερα ποσά, πάντως) θα αρχίσουν να φλερτάρουν κι αυτά με "πιστολιές" που σίγουρα θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στην ίδια την ύπαρξη του ΔΝΤ...


Πάντως αυτή την στιγμή ο πιο προβληματισμένος άνθρωπος στην Ευρώπη μπορεί να είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επί ημερών του, μπορεί να αποχωρήσει το πρώτο κράτος από την ευρωζώνη και να επιβαρυνθεί η ΕΚΤ με εκατοντάδες δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...