Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Βρετανός Ιστορικός: Ομοιότητα Τουρκίας… προχιτλερικής Γερμανίας «Will Turkey Go the Way of Weimar Germany?»

«Η Τουρκία μου μοιάζει με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στα τελευταία της, ειδικά όσον αφορά την ακροδεξιά σκέψη που επικράτησε μετά το 1930», δήλωσε ο Βρετανός ιστορικός Ίλεϊ, ο οποίος έχει μελετήσει εκτεταμένα τον ιταλικό φασισμό και τον ακραίο εθνικισμό της αυτοκρατορικής Γερμανίας.Του Burak Bekdil
 The Gatestone Institute
Η ρήση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό ανάλογο στο πως η, θεωρητικά, δημοκρατική Τουρκία, βαδίζει στα χνάρια της γερμανικής Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μετά το 1933. Μετά από μια περίοδο όπου επικράτησε η φιλελεύθερη δημοκρατία, ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ ανέλαβε δικτατορικές εξουσίες, έκτακτης ανάγκης, υπεράνω των εκλεγμένων καγκελαρίων, ακόμα και του Χίτλερ, αρχικά.

Το έτος 1933 σηματοδοτεί την άνοδο του Ναζιστικού κόμματος στην εξουσία, το οποίο, αμέσως μετά, προώθησε αντισυνταγματικούς νόμους. Αυτή ήταν η αφετηρία του Γ’ Ράιχ. Το 1933 της Τουρκίας είναι το έτος 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν κέρδισε για τρίτη, συνεχόμενη, φορά τις εκλογές με ποσοστό 49,5%. Ο συσχετισμός Τουρκίας – Ναζιστικής Γερμανίας που κάνει ο Βρετανός ιστορικός είναι απολύτως τεκμηριωμένος.

Λίγο πριν τις εκλογές του 2011 ένα κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, επισκέφτηκε την επαρχία του Σαγγαρίου για να εκφωνήσει προεκλογικό λόγο. Έκπληκτος πληροφορήθηκε πως ο τοπικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του για παρακώληση της κυκλοφορίας και για «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης».Ο εισαγγελέας ζήτησε μάλιστα την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να τον παραπέμψει σε δίκη. Ο Ιντσέ θα πρέπει να είναι ο πρώτος βουλευτής, παγκοσμίως, που κατηγορήθηκε για «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης». Αργότερα, αστειευόμενος στο κοινοβούλιο, ο Ιντσέ είπε πως δεν σκόπευε να ανατρέψει τη κυβέρνηση, αλλά να την «αποκεφαλίσει». Αμέσως ασκήθηκε νέα δίωξη εναντίον. Γλίτωσε τη φυλακή χάρη στη βουλευτική ασυλία.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, οι αρχικά κρυφές ισλαμικές και αυταρχικές πρακτικές, έπαψαν απλώς να είναι κρυφές. Πρόσφατα τηλεοπτικός σταθμός τιμωρήθηκε από το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, με τεράστιο χρηματικό πρόστιμο γιατί σε σκηνή σαπουνόπερας που μετέδιδε ο πρωταγωνιστής έπινε μπύρα, της οποία φάνηκε η ονομασία.

Η επίσημη δικαιολογία για την επιβολή του προστίμου ήταν ο περί ανταγωνισμού νόμος. Ωστόσο, ο περί ανταγωνισμού νόμος δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε όσα προϊόντα απαγορεύει το Ισλάμ. Ακόμα κι όταν, τα τουρκικά κανάλια, παρουσιάζουν ταινίες με τον Τζέιμς Μποντ να απολαμβάνει την αγαπημένη του σαμπάνια, κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία της Βαϊμάρης απαγορεύει ότι της φαίνεται «μη πρέπον». Τα μέλη τουρκικού ροκ συγκροτήματος, γνωστά για τα αντικυβερνητικά τους αισθήματα, έμαθαν με έκπληξη πως η συναυλία που θα έδιναν στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία είχαν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες, δεν θα δίνονταν ποτέ.

Όταν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την συναυλία διαμαρτυρήθηκε για την αιφνίδια απαγόρευση, επενέβησαν άμεσα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις, την ώρα που αστυνομικά ελικόπτερα πετούσαν από πάνω, δημιουργώντας μια εικόνα που και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα ζήλευε. Η δικαιολογία της κυβέρνησης ήταν ότι η συναυλία απαγορεύτηκε διότι «η χώρα διανύει μια ταραγμένη περίοδο και η συναυλία πιθανόν να προκαλούσε ανεπιθύμητα προβλήματα».

Η Τουρκία φαίνεται πως δεν έχει όρια στον αντιδημοκρατικό παραλογισμό. Λίγο καιρό πριν η κρατική τηλεόραση απαγόρευσε τη μετάδοση προεκλογικού σποτ της αντιπολίτευσης διότι «στοχεύει, απευθείας την κυβέρνηση». Ακόμα χειρότερες ημέρες περιμένουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Το 2011 ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορηθεί. Σήμερα απαγορεύεται η μετάδοση του προεκλογικού της σποτ γιατί «στοχεύει στην κυβέρνηση». Στις εκλογές του 2019 ίσως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κηρυχθεί παράνομο διότι θα έχει «κλέψει» εκατομμύρια ψήφους από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...