Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Εl Mundo: Με παρέμβαση της Α.Μέρκελ έτοιμη να "κλείσει" η συμφωνία - Βρυξέλλες: "Απομένουν ελάχιστα στοιχεία προς επίλυση"

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΗΝ 5Η ΙΟΥΝΙΟΥ
Με προσωπική παρέμβαση της Α.Μέρκελ φαίνεται πως θα  υπάρξει συμφωνία ενώ σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση»
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερη διπλωματική πηγή, επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα επέλθει συμφωνία για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Η εν λόγω πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη πάρει εντολές από τους ανώτερούς τους για να κλείσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει και συγκεκριμένες οδηγίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών κυρίως ανάμεσα σε ηγέτες και αξιωματούχους που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα μήνες διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις είπε «Αρκετά» και ανέλαβε πρωτοβουλία.

«Θα είναι μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση ήδη ληφθεί» αναφέρει η διπλωματική πηγή η οποία προσθέτει ότι οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: Θα κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Παράλληλα με δημοσίευμά του ο Economist αναφέρει ως πιθανότερη έκβαση της υπόθεσης είναι αυτή της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και πιστωτών.

Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, οι πιστωτές της χώρας και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχουν ανταλλάξει απειλές, επισημαίνει το άρθρο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. Κάποιου είδους λύση πρέπει να βρεθεί τον Ιούνιο και μάλιστα στις αρχές, παρά στο τέλος του μήνα.

Καθώς όμως ο χρόνος περνά και τα χρήματα εξαντλούνται, η περισυλλογή που επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές φαίνεται πιθανό να οδηγήσει σε μια συμφωνία.

Αν και οι ευρύτεροι κίνδυνοι από ένα ενδεχόμενο Grexit φαίνονται λιγότερο σοβαροί σε σχέση με το 2012, όταν υπήρχαν ανάλογοι φόβοι, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου τραυματικού γεγονότος θα είναι ανυπολόγιστος, σημειώνει η εφημερίδα.

Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν να χάσουν πολλά και να κερδίσουν λίγα από μια ρήξη, μια συμφωνία συνεχίζει να εμφανίζεται ως η πιθανότερη έκβαση παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις.

Μια συμφωνία δεν θα αποδεσμεύσει άμεσα νέα κεφάλαια, καθώς οι εκταμιεύσεις απαιτούν την έγκριση των κοινοβουλίων πιστωτριών χωρών όπως η Γερμανία. Θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να βοηθήσει να ξεπεραστεί η άμεση κρίση ρευστότητας αυξάνοντας προσωρινά το ποσό των βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που μπορεί να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...