Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ BRICS ,ΓΙΑ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ" ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα προ των πυλών της τράπεζας των BRICS - Δραγασάκης και τραπεζίτες συζητούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου
Στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες το «κούρεμα» ή και τη διαγραφή «κόκκινων δανείων» που επιβαρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα τέτοιο σενάριο, υπό προϋποθέσεις φυσικά, έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές.


Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους προέδρους των συστημικών τραπεζών που έχουν αναχρηματοδοτηθεί με δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση από τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σχέδιο αφενός για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αφετέρου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Ωστόσο Δραγασκάκης και τραπεζίτες συζητούν τον ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στους BRICS. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συμμετοχή θα γίνει μέσω Fund στο οποίο θα συμμετέχουν το Δημόσιο, καθώς και ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια.
Ηδη, τραπεζίτης που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της Ελλάδας σε περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια έχει αρχίσει επαφές με Ελληνες εφοπλιστές και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες και επενδυτές ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη συμμετοχή της χώρας ως 6ο μέλος της τράπεζας των BRICS.
Ο ίδιος τραπεζίτης αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας της οποίας η συγκρότηση συζητήθηκε στη συνάντηση Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι ήδη η Ρωσία έχει απευθύνει πρόσκληση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Τράπεζα των BRICS και ότι αν η Ελλάδα συμμετάσχει θα μπορούσε να πάρει δάνεια για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών.


Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εξετάζεται το «κούρεμα» των δανείων που διακατέχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με σκοπό να περιέλθουν σε ενεργή κατάσταση και πάλι ή ακόμη και η διαγραφή τους. Ενδεικτικό είναι πως στη συζήτηση του κ. Δραγασάκη με τους εκπροσώπους των τραπεζών θέμα θα αποτελέσει η δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Μέχρι στιγμής πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και προωθείται μία νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας θα αφορά στην επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών των πολιτών στο «νόμο Κατσέλη», προσφυγές που με βάση τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται ως και 15 χρόνια για να εκδικαστούν. Πλέον προωθείται η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα ειρηνοδικεία που να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις ώστε ο χρόνος να πέσει στα τρία χρόνια.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ευνοϊκές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, ο τρίτος η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με την υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης βάσει κριτηρίων που δεν απέχουν πολύ από εκείνα που θεσπίστηκαν με τον νόμο Χατζηδάκη.

Τέταρτος άξονας είναι η θέσπιση κανόνων ώστε να προχωρήσει και η διαγραφή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και οι ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς η κυβέρνηση κινείται με οδηγό και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου οι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δημόσιο στέλνοντας χρήματα στα Δημόσια ταμεία, που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε ξεγραμμένα. Περισσότερες από 380.000 αιτήσεις κατατέθηκαν για υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση.


Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στους δανειστές θέλοντας να δείξει πώς οι αντιδράσεις τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν αν μη τι άλλο άστοχες. Για πολλούς υποβολιμαίες. defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...