Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Εντολή Μαξίμου προς τεχνικά κλιμάκια: «Κλείστε όλες τις εκκρεμότητες χωρίς έκπτωση από τις “κόκκινες γραμμές”»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το γρηγορότερο» είναι η εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου προς τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είναι το αποτέλεσμα της πολύωρης σύσκεψης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διήρκησε 3 ώρες.Στην σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης,ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εντολή για άμεση τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων δεν συνιστώ σε καμιά περίπτωση έκπτωση από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία.

Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Ανοικτά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας,το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ' επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...