Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - "ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ" ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σκεπτικισμός στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας - "Οδό διαφυγής" δίνουν οι BRICS
Οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας δεν προχωρούν όπως αναμένονταν, ιδίως όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει για πρόοδο στη διαδικασία και όχι στην ουσία της διαπραγμάτευσης τορπιλίζοντας για μία ακόμη φορά το κλίμα, δημιουργώντας σκεπτικισμό στην ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή.


Κορυφαία στελέχη βγήκαν από τη συνεδρίαση με «κατεβασμένα κεφάλια», διότι η στάση των δανειστών οδηγεί την κυβέρνηση είτε σε σημαντικές υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει είτε σε ρήξη και δημοψήφισμα. Και τα δύο ενδεχόμενο τουλάχιστον δεν συνάδουν με την εντύπωση που είχε δοθεί ότι προχωρά η επίτευξη μίας συμφωνίας που «θα τιμά τη λαϊκή εντολή». Και το χειρότερο είναι πώς η χώρα έχει πλέον «στεγνώσει» από χρήμα.

Στην κακή τροπή που φαίνεται να έχουν πάρει τα πράγματα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να εντείνουν τις απειλές και τον εκβιασμό τους προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση δέχθηκε «ως μάννα εξ ουρανού» τη δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Sergei Storchak για άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αν συμμετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα χθες αργά το βράδυ, όπως αποκάλυψε και το defencenet.gr και δήλωσε πώς «από την στιγμή που η Ελλάδα γινόταν το πρώτο πλήρες μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS θα μπορούσε να αιτηθεί δάνεια για διαφόρους σκοπούς ή για έργα ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει καμία διαφορά εάν η Ελλάδα γίνει μέλος της τράπεζας συνεισφέροντας ένα μικρό ή μεγάλο ποσό». 

Η πρόσκληση που απεύθυνε η Ρωσία στην Ελλάδα για συμμετοχή στην τράπεζα των BRICS μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε αποδέσμευσή της από το ΔΝΤ και αυτό το βλέπει πολύ θετικά η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται στα… σχοινιά από τους δανειστές. Μάλιστα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βρήκε τη ιδέα ως αρκετά «ελκυστική», ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

Υπήρξε μάλιστα ήδη και η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος υποστήριξε σύμφωνα με το Ria-Novosti «ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσφέρει τη συμβολή της εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με τις χώρες των BRICS».

Επισήμανε ταυτόχρονα ο κ. Ήσυχος πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και θα συζητήσει το θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν κάνει δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αποκοπεί η χώρα μας από την Ε.Ε. ή να βγει από την Ευρωζώνη. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, αφού και οι δύο χώρες θέλουν να μετατρέψουν της Ελλάδα σε πύλη «εισόδου» των προϊόντων προς την Ευρώπη.

Στόχος της Μόσχας και του Πεκίνου είναι, όπως ανέφερε ελληνική κυβερνητική πηγή «να στηριχθεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με οικονομικά και γεωστρατηγικά μέσα». Κι αυτό το έχει ανάγκη η χώρα μας τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι, ακολουθώντας την παρανοϊκή τακτική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, της γυρίζουν την πλάτη και εκβιάζουν μία συμφωνία που θα ικανοποιεί τους δανειστές και θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική κοινωνία.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πράξει η κυβέρνηση που εξελέγη για να «ξεφορτώσει» τα βάρη από τους πολίτες και να δώσει μία αναπτυξιακή πορεία στη χώρα. Υπό τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας πάντως που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι αυξάνονται οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ακόμη και μετά από συμφωνία. Δηλαδή να τεθεί η συμφωνία υπό την κρίση των πολιτών.

Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης, με τις οποίες συμφωνούν σε ένα μεγάλο βαθμό και οι ΑΝΕΛ για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Τονίζουν πώς δεν μπορεί να τεθεί μία συμφωνία με επαχθή μέτρα τα οποία ουσιαστικά από την αρχή έχει απορρίψει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και προτείνουν, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από τους Ευρωπαίους τη ρήξη πριν ακόμη χαθούν και τα τελευταία χρήματα για την πληρωμή δανείων και τόκων προς τους δανειστές. 


Έτσι όπως εξελίσσεται λοιπόν η υπόθεση η δανειοδότηση της Ελλάδας από τους BRICS και οι προκαταβολές για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον λεγόμενο «Greek Stream», είναι τα μόνα χρήματα που μπορεί να πάρει η χώρα μας από τον Ιούνιο και μετά.
defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...