Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Όλο το σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας "πακέτο" μέχρι τέλη Μαΐου

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ
Μια πολιτική απόφαση επίτευξης συμφωνίας-πακέτο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται πέραν της επίλυσης του προβλήματος ρευστότητας της Ελλάδας και το χρέος, επιδιώκει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 


Ακολούθως την απόφαση αυτή θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να την επικυρώσει το Eurogroup σε μία έκτακτη συνεδρίαση του την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν η ΕΚΤ θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για να πληρωθούν και οι υποχρεώσεις που έχει προς τους δανειστές από αρχές Ιουνίου.

Αυτό είναι το σχέδιο των επόμενων ημερών βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση και επιχειρεί να δοθεί λύση μέχρι τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου με τους Ευρωπαίους εταίρους. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Από εκεί και μετά μόνο η ρήξη υπάρχει και η στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ότι αυτό συνεπάγεται.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», απάντησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου κόβοντας κάθε συζήτηση για συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις που θα συνέδεε τη συμφωνία με την πληρωμή κάποιων δόσεων.

Επιδίωξη είναι όχι «μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές», ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης. Με αυτό το σκοπό θα προσέλθει αύριο και στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας. Να συμφωνηθεί δηλαδή και λύση για το χρέος, με επιμήκυνση στην αποπληρωμή του, αλλά με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο «defencenet.gr» «δεν περιμέναμε τρεις μήνες για να πάρουμε μία συμφωνία η οποία θα λύνει προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και μετά πάλι από την αρχή, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε και θα καταφέρουμε μία συμφωνία συνολική που θα περιέχει και λύση για το μείζον θέμα του χρέους».

Ήδη, το μήνυμα για επιτάχυνση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους έστειλαν χθες από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πώς είναι «ανοιχτοί σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα» και επισημαίνοντας πώς θέλουν την Ελλάδα εντός του ευρώ.

Παρέπεμψαν μάλιστα το Brussels Group το οποίο συνεδριάζει και πάλι από σήμερα με την ομάδα Χουλιαράκη να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που επιχειρείται είναι να εμφανιστεί μία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αν και το θέμα του ΦΠΑ δημιούργησε και πάλι μία αναστάτωση έτσι ώστε σε αυτή την πρόοδο να «πατήσουν» οι ηγέτες της Ευρώπης και να δώσουν το σύνθημα της λύσης.

Ήδη, η Deutsche Welle μετέδωσε επικαλούμενη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa πώς «οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας» και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Eurogroup με στόχο αυτή τη φορά την ανακοίνωση μία συμφωνίας.

Αν συμβεί αυτό σειρά παίρνει η ΕΚΤ που πρώτη πρέπει να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αυξάνοντας το όριο για την έκδοση των εντόκων γραμματίων και επιστρέφοντας τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί επίσης να δοθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η άμεση αποδέσμευση αυτών των χρημάτων συμπεριλαμβάνεται και στην «πρόταση Γιούνκερ», όπως επίσης και μέτρα.

Εκείνο που μένει λοιπόν, με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν πώς θα υπάρξει τελικά συμφωνία, είναι να απαντηθεί τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία και πόσο επώδυνη θα είναι για τον

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...