Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Εξοδος από το ευρώ σε προκαθορισμένη ημερομηνία εντός Ιουνίου;


ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
Με τίτλο βγαλμένο από γουέστερν, «Good girl, bad guy», η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις που φαίνεται να ακολουθούν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει «ο Σόιμπλε ακολουθεί μία
σκληρή γραμμή, αν μη τι άλλο για να αποτρέψει πιθανούς μιμητές σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Από τη δική του οπτική γωνία είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της ευρωζώνης να ηττηθεί η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας με τη ʻφασαριόζικηʼ πολιτική της. Αυτό το θέλει και η Μέρκελ. Ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει και το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκειμένου να καταγάγει αυτήν τη νίκη».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, που αναμεταδίδει η DW αναφέρεται: «Η Αθήνα ποτέ δεν είχε τηρήσει τα συμπεφωνημένα κατά 100%. Το ζήτημα είναι με πόσο τοις εκατό δηλώνουμε ευχαριστημένοι. Και εκεί φαίνεται ότι το όριο ανοχής της Μέρκελ είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του Σόιμπλε. Η διαφορά αυτή είναι ορατή και στο ύφος της διαπραγμάτευσης. Οι οξείες διατυπώσεις του Σόιμπλε δεν τυγχάνουν πάντοτε εγκρίσεως από την καγκελαρία. (…) Όχι μόνο για να μην επιβαρύνεται το κλίμα των συνομιλιών. Αλλά και γιατί οι άνθρωποι της Μέρκελ σκέπτονται από τώρα ότι σε περίπτωση συμφωνίας με την Αθήνα θα πρέπει να πείσουν τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων. Η αποστολή αυτή θα είναι δύσκολη και δεν θέλουν να την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη…»

«Σχέδιο Β για την Ελλάδα»

Δύο πιθανά σχέδια Β για την Ελλάδα βλέπει ο Κλέμενς Φυστ
Δύο πιθανά "σχέδια Β" για την Ελλάδα βλέπει ο Κλέμενς Φυστ

Στην ίδια εφημερίδα ο γνωστός οικονομολόγος και μέλος της «Επιτροπής Σοφών» για τη γερμανική οικονομία Κλέμενς Φυστ αναφέρεται σε ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει «δύο σενάρια είναι πιθανά: το ένα είναι η έξοδος από το ευρώ σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να θεσπίσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να αποτρέψει τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Στη συνέχεια θα ψήφιζε νόμο για την αλλαγή του νομίσματος, ώστε οι τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις απαραίτητες προετοιμασίες. Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, παρά την έξοδο από το ευρώ, θα έπρεπε επίσης να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας. Για τα χρέη της χώρας σε ευρώ θα γίνονταν διαπραγματεύσεις. (…) Ένα άλλο σενάριο θα ήταν η διολίσθηση (εκτός ευρώ) όπως αυτή προβλέπεται σε σχεδιασμούς για παράλληλο νόμισμα. Μόλις τελειώσουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις εν μέρει σε ομόλογα. Τα χαρτιά αυτά- ας τα ονομάσουμε δραχμές- δεν θα αντικαθιστούσαν το ευρώ ως μέσο πληρωμών. (…) Θα γίνονταν (όμως) δεκτά σε αρκετά χαμηλότερη ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ. Αυτό θα προκαλούσε απώλειες εισοδήματος για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλλει τη δραχμή ως μέσο συναλλαγής για ενοίκια ή για άλλες πληρωμές».


Η εφημερίδα Bild κάνει μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο δείκτης ανάπτυξης έφτανε το +0,8%, οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονταν κατά 23% και οι εξαγωγές κατά 28%, ενώ παράλληλα, με το γνωστό, άμεσο ύφος της, απευθύνει τον λόγο στον πρωθυπουργό. «Γιατί διακινδυνεύετε αυτές τις επιτυχίες, κύριε Τσίπρα;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν οι δημοσιογράφοι της Bild. Υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη χρεοκοπία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει ισχυρογνώμων και απορρίπτει νέες μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...