Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Το ρωσικό Sukhoi T-50 Stealth

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα πρώτα πολλαπλού ρόλου μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς θα παραληφθούν από την ρωσική πολεμική αεροπορία το 2016. Πρόκειται περί του μαχητικού-βομβαρδιστικού Sukhoi PAK-FA, γνωστού και ως Τ-50. Έως το 2020 στην ενεργό δράση θα βρίσκονται 55 τέτοιου τύπου μαχητικά. Η μόνη χώρα που μέχρι στιγμής διαθέτει σε ενεργό υπηρεσία stealth (αόρατα) μαχητικά είναι οι ΗΠΑ, ενώ η Κίνα ήδη δοκιμάζει το δικό της αόρατο μαχητικό με την κωδική ονομασία Chengdu J-20.

Το Τ-50 είναι προϊόν συνεργασίας Ρωσίας-Ινδίας, οι δυο χώρες έχουν συμβάλλει οικονομικά με 35 δισ. εκατομμύρια δολλάρια στην ανάπτυξη αυτού του μαχητικού. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προβλέπεται η απόκτηση 200 μαχητικών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία προβλέπει την παραγωγή περίπου 1.000 μαχητικών σε βάθος δεκαπενταετίας.
Για δεκαετίες οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ανταγωνίζονται στην τεχνολογία χαμηλής ή αόρατης παρατηρησιμότητας, μια τεχνολογία που επιτρέπει στα μαχητικά να εντοπίζονται από τα ραντάρ της αεράμυνας όσο το δυνατόν αργότερα και με όσο το δυνατόν μικρότερο ίχνος. Το αποτέλεσμα της αμερικανικής stealth τεχνολογίας είναι τα μαχητικά F-22 Raptor και τα F-35 JSF και της ρωσικής τα Sukhoi PAK-FA.
Το νέο μαχητικό-βομβαρδιστικό Τ-50 θα αυξήσει σημαντικά την δύναμη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ποιοτικά και ποσοτικά. Το Τ-50 σύμφωνα με πολλούς ειδικούς έχει σημαντικά υψηλότερα αεροναυτικά χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα και διάρκεια πτήσης, από το F-35. Επίσης το ρωσικό μαχητικό έχει μεγαλύτερα τμήματα εσωτερικής στέγασης οπλικών συστημάτων, κάτι που σημαίνει σοβαρά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο την βάση των ικανοτήτων μάχης του Τ-50 δεν παρέχει το ίδιο το αεροσκάφος αλλά το σύστημα ελέγχου πυρός και η δύναμη πυρός, που θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα του F-35, μαζί με το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) και τους πολλαπλούς οπτικούς αισθητήρες.
Ο οπλισμός του Τ-50 περιλαμβάνει  8 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος πιθανότατα του τύπου Vympel R-77 με καθοδήγηση ραντάρ πομποδέκτη (active radar homing), 8 πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης του τύπου Vympel R-27, πυραύλους cruise του τύπου Kh-59, αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους του τύπου Kh-29 και Kh-31, καθώς και κατευθυνόμενες με laser βόμβες και ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 mm GSh-301.
Το Τ-50 θα προσφέρεται σε χώρες-συμμάχους των Ρώσων που ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση για τα πολύ δαπανηρότερα αμερικανικά F-35. Σε στρατηγικούς και τεχνοστρατηγικούς όρους το PAK-FA (Prospective Airborne Complex of Frontline Aviation) είναι η πλέον σωστή λύση για αντιστάθμισμα της απειλής των F-35 JSF (Joint Strike Forces), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «εναλλακτικός παίκτης» που δύναται να μεταβάλλει τον ρου του αγώνα. Σύμφωνα πάντα με την άποψη των ειδημόνων εάν οι ΗΠΑ δεν τροποποιήσουν στο μέλλον ριζικά τον σχεδιασμό τους για τις τακτικές αεροπορικές τους δυνάμεις, τότε θα χάσουν την υπεροχή των τελευταίων δεκαετιών που είχαν στον αέρα εξ αιτίας αυτού του νέου ρωσικού μαχητικού.

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...