Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Financial Times: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν έως το τέλος Απριλίου

 Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το δραματικό βήμα, κηρύσσοντας χρεοκοπία, εκτός αν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές έως το τέλος Απριλίου».
Το άρθρο που υπογράφουν από κοινού Kerin Hope και Tony Barber κάνει λόγο για «ραγδαία εξάντληση των πόρων πληρωμής των μισθών του δημοσίου και των συντάξεων».
Αναφέρει δε, πως «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία».


Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται και ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν τα χρήματα της επόμενης δόσης, δεν υπάρχει εναλλακτική (παρά μόνο χρεοκοπία)».
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα αποτελέσει ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την 16χρονη νομισματική ένωση.
Οι δημοσιογράφοι τονίζουν με νόημα πως «η προειδοποίηση για μία επικείμενη χρεοκοπίας ίσως αποτελεί διαπραγματευτική τακτική, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να αποσπάσει τους καλύτερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της», συμπληρώνοντας πως παρόλα αυτά η όλη παραφιλολογία αντανακλά την πραγματικότητα, για τα άδεια ταμεία του κράτους.
Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, έχουν οδηγήσει και άλλες χώρες της Ευρώπης στην λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενδεχόμενου Grexit.
 «Βραχυπρόθεσμα, πάντως,» συνεχίζει το δημοσίευμα, «μία χρεοκοπία θα οδηγούσε οπωσδήποτε σε αναστολή της επείγουσας χρηματοδοτικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, σε έλεγχο κεφαλαίων και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια».

Οι δημοσιογράφοι δε θεωρούν πως ενδεχόμενη χρεοκοπία συνεπάγεται την αυτόματη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, μία χρεοκοπία θα δυσκόλευε το έργο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει εντός Ευρωζώνης την Ελλάδα, "ένας στόχος που αποτελούσε μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη του Ιανουαρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...