Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Ο Γιάνης στο ΔΝΤ, το φθηνό ξενοδοχείο και η μεγάλη αλλαγή

Η εσπευσμένη άφιξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα, την περασμένη Κυριακή, δεν ήταν τελικά επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», όπως δικαιολογημένα υποψιάστηκαν μερικοί.
Επειδή στις μέρες μας το «φίλτρο» είναι το μέσο προστασίας των πολιτικών και παραποίησης της αλήθειας και των γεγονότων και επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο η πολιτική έχασε την ηθική της, το
ξαφνικό ταξίδι του κ. Βαρουφάκη έπρεπε να ιδωθεί και μέσα από αυτό το πρίσμα: ότι η μάζα θα ικανοποιούνταν από την αντίσταση του Έλληνα υπουργού στο άντρο των καπιταλιστών του ΔΝΤ.

Επειδή ο κ. Βαρουφάκης «τέσταρε» τα νερά της ελάχιστης πιθανότητας να αναβληθεί η πληρωμή της δόσης στο Ταμείο, ο ίδιος και η κ. Λαγκάρντ αποφάσισαν ότι οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες και έπρεπε να συναντηθούν και να λάβουν αποφάσεις.

Ήταν τελικά μία δύσκολη συνάντηση για τον Έλληνα υπουργό, τον οποίο -με την ευκαιρία- είδα πολύ αλλαγμένο σε σχέση με τις εμφανίσεις του στην Ευρώπη. Λιτός στις δηλώσεις του, αλλά και προσιτός, αν και οι Έλληνες διπλωμάτες της Ουάσιγκτον επιχείρησαν να τον φυγαδεύσουν άρον άρον και έκρυψαν από τους δημοσιογράφους ακόμα και το όνομα του φτηνού ξενοδοχείου όπου κατέλυσε.

Οι πληροφορίες για τη συνάντηση, που δεν προέρχονται από τον ίδιο ή το περιβάλλον του, επιβεβαίωσαν όσα είχα ακούσει για τον κ. Βαρουφάκη. Δεν κρύβει τα λόγια του. Έθεσε τα θέματα στην κ. Λαγκάρντ και την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως και την ανθρωπιστική καταστροφή με ωμότητα. Όπως πρέπει να γίνεται.Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι αναχώρησε από την Ουάσιγκτον με κέρδη, εκτός αν θεωρήσουμε κέρδος ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις σκέψεις της γενικής διευθύντριας του Ταμείου και των Αμερικανών. Από τις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο και στο υπουργείο Οικονομικών ανέμενε σίγουρα περισσότερα. Δυστυχώς, οι Αμερικανοί «μετρούν» τις χώρες και τους λαούς μέσα από τα συμφέροντά τους και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα τους «ενόχλησε», διότι βασικά και αυτοί και ο Πούτιν έχουν μείνει στην ψυχροπολεμική εποχή.

Ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε από την αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια για συμφωνία που οδηγεί στην αναγκαία ρευστότητα δεν είναι μόνο ελάχιστα, αλλά είναι στη φάση του ανύπαρκτου. Χωρίς αμφιβολία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Το ζητούμενο είναι η σωτηρία της χώρας και όχι των όποιων κομμάτων. Ο οποιοσδήποτε «πικρός συμβιβασμός» δεν πρέπει να θεωρηθεί «κωλοτούμπα», αλλά μία γενναία πράξη. Μερικές φορές, ο σκοπός πραγματικά αγιάζει τα μέσα…
  
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...