Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Ο Ελληνισμός στο απόσπασμα: Κατατίθεται σε διαβούλευση η συριζαίικη επανάληψη του κατάπτυστου νόμου Ραγκούση

Γράφαμε πριν δύο εβδομάδες για την πρόθεση της συγκυβερνήσεως Σανέλ να επαναφέρει τον κατάπτυστο νόμο Ραγκούση, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Το συγκεκριμένο πασοκικό νομοθέτημα απέδιδε την ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς με κριτήριο τον χρόνο παραμονής και την φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο. Το ΣτΕ έκρινε ότι, βάσει του Συντάγματος, ένας νόμος περί της αποδόσεως της
ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς θα πρέπει «να θεσπίζει για τις περιπτώσεις αυτές και τυπικά κριτήρια, όπως είναι η νόμιμη παραμονή στην χώρα και η διάρκεια αυτής, αλλά θα πρέπει να τα συνδυάζει και με ουσιαστικά κριτήρια, ούτως ώστε να τεκμηριώνεται ο γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού προς την ελληνική κοινωνία, δηλαδή η ενσωμάτωσή του σε αυτήν υπό την ανωτέρω εκτεθείσα έννοια».
Η απόφαση του ΣτΕ προφανώς δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, αφού ξεκάθαρα τονίζει ότι δεν αρκεί η παραμονή στην Ελλάδα και η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο, προκειμένου να κριθεί ο αλλοδαπός ικανός για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Το ΣτΕ ρητά τονίζει ότι πέραν αυτών των κριτηρίων θα πρέπει να υπάρχουν και ουσιαστικά κριτήρια τεκμηρίωσης του «δεσμού του αλλοδαπού προς την ελληνική κοινωνία». Συνεπώς αν κάποιος θα ήθελε να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν θα έπρεπε να τίθεται ως θέμα, θα έπρεπε να σκεφτεί μερικά κριτήρια, που θα μπορούσαν να κριθούν ως «ουσιαστικά».
Όπως διαβάζουμε, λοιπόν, το νομοσχέδιο που είχε προαναγγείλει ο Βούτσης, τίθεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή σε διαβούλευση. Το αν η κατάθεση του νομοσχεδίου την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται για λόγους συμβολικούς ή για να μην το πάρουν χαμπάρι οι Έλληνες, παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο των Σανέλ τα κριτήρια για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών είναι ο χρόνος παραμονής του γονέα στην Ελλάδα και κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή του παιδιού στην Α’ Δημοτικού.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα νομοθέτημα αποκύημα της αρρωστημένης αριστερίστικης ιδεοληψίας συγκεκριμένων συνιστωσών του Σύριζα. Όμως πέραν αυτού πρόκειται για ένα νομοθέτημα de facto αντισυνταγματικό, καθώς αγνοεί την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ επί του νομοσχεδίου Ραγκούση, θέτοντας ακόμα λιγότερα τυπικά κριτήρια και κανένα ουσιαστικό κριτήριο. Πρόκειται, επιπλέον, για έναν νόμο που πέραν της προφανούς αντισυνταγματικότητάς του βρίσκει ενάντια και την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.
xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...