Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

στο στόχαστρο οι Ελληνικες τράπεζες

Ως κίνηση να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του Νότου με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, κρίνεται η απόφαση της Κομισιόν να βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες και κυρίως τα στοιχεία ενεργητικού τους.
 Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, εξετάζουν οι
αρμόδιες αρχές της ΕΕ αναφορικά με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για να διαπιστώσουν εάν συνιστούν κρατική βοήθεια προς τις τράπεζές τους, είπε η Κομισιόν την Τρίτη.

Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει έλθει σε επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας μετά από αίτημα ορισμένων ευρωβουλευτών, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει σε επίσημη έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα δημοσιογραφικές πληροφορίες βάσει των οποίων οι αρμόδιες για τις κρατικές ενισχύσεις κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν από τέσσερα κράτη- μέλη της ΕΕ (την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία) πληροφορίες σχετικές με τις νομοθεσίες που εφαρμόζουν σε σχέση με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

Οι κοινοτικές υπηρεσίες εξετάζουν αν ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν στις τέσσερις χώρες και αφορούν τους τρόπους φορολόγησης των Τραπεζών, συνιστούν κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που οι έρευνες οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόβλημα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Δίκαιο της ΕΕ διαδικασίες ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής. Σημείωσε ωστόσο ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και ότι προς το παρόν η έρευνα των υπηρεσιών της Επιτροπής δεν έχει προσλάβει επίσημο χαρακτήρα.


Πριν την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, υπήρξε διαρροή στους Financial Times οι οποίοι σε άρθρο τους επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι τράπεζες των χωρών αυτών σε περίπτωση που προχωρήσει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...