Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ OI ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΝΕΑ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ-”ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΥΤΟΙ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΚΑ”

Τις τελευταίες εξελίξεις συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στην κυβέρνηση θεωρούν «κακό οιωνό» για τις διαθέσεις των δανειστών στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Ποιες είναι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκεςΤην Παρασκευή, πάντως, ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να αποπληρώσει (μετά τα 310 εκατ. ευρώ που έδωσε στο ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας) 1,4 δισ. για έντοκα γραμμάτια. Θα πρέπει όμως να έχει την άνεση να κάνει το ίδιο και την άλλη εβδομάδα. Την άλλη Παρασκευή θα πρέπει να βρει και να πληρώσει ακόμα 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 1,6 δισ. για έντοκα γραμμάτια. Τα 500 εκατ. ευρώ που η ΕΚΤ ενέκρινε για να αντλήσουν οι τράπεζες επαρκούν οριακά μόλις για να μη συμβεί «ατύχημα».

Ο Μάριο Ντράγκι μοιράζει δισ., αλλά όχι στην Ελλάδα

Την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδοτότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, στα 68,8 δισ. ευρώ. Επίσης αποφάσισε να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα με δύο αποφάσεις. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν που υπάρχει για αγορές εντόκων γραμματίων από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ώσπου να ισχύσουν οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

• Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

• Τα ομόλογα να είναι επενδύσιμα, βάσει των οίκων αξιολόγησης.

• Το ποσοστό κατοχής ομολόγων από την ΕΚΤ ανά εκδότη να μην ξεπερνά το 33%.

Πρόκειται ουσιαστικά για τελεσίγραφο Ντράγκι προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται τώρα να δώσει εξετάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας και να υλοποιήσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Διαφορετικά, η ρευστότητα από την ΕΚΤ θα παραμείνει μπλοκαρισμένη.

Δραγασάκης: Ο Ντράγκι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα

Τη δυσφορία του για το τελεσίγραφο Ντράγκι εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν αντανακλούν πλήρως τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «πετύχαμε μία συμφωνία η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο κ. Ντράγκι έστειλε και ορισμένα θετικά μηνύματα, κυρίως μέσω της δήλωσης ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Τόνισε ακόμη ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι η βάση προς τα μπροστά», σχολιάζοντας πως υπάρχουν δυνάμεις που ενδεχομένως να θέλουν να επιστρέψουμε στην εποχή των μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα προσέλθει με ένα επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Δραγασάκης, ενώ όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά τόνισε πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται…

Ο ΣΥΡΙΖΑ διχασμένος για μέτρα και μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός για τα μέτρα που διατίθεται να υπογράψει και να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της οικονομίας.

Ιδιαίτερα έντονο πονοκέφαλο αρχίζει να προκαλεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία εξέφρασε, για πρώτη φορά δημόσια, τις αντιρρήσεις της για την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Unfollow εξηγεί γιατί είπε «όχι» στο να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία του Eurogroup, αλλά στέλνει και ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει τη συμφωνία «συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων» και επισημαίνει ότι «η Βουλή δεν ψηφίζει ούτε επιστολές ούτε ανακοινωθέντα».

Καλεί τους βουλευτές να «επαναστατήσουν» για τη συμφωνία

Ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μένει εκεί και στέλνει ηχηρά μηνύματα και στην κυβέρνηση, καθώς τοποθετείται και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. «Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος», σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου και συνεχίζει λέγοντας: «Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας ψάρι (σ.σ.: επαναφέροντας τη φράση Γλέζου) και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή».

Xρυσόγονος: Να γίνουν εκλογές

Εκλογές ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. «Αν οι δανειστές μας φτάσουν στο αμήν και επιμείνουν σε λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας και εφόσον η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., τότε, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να θέσει αυτά τα θέματα, θα ήταν απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Καλύβης (ΣΥΡΙΖΑ): Η λύση των εκλογών μπορεί να είναι και θετική

Μηνύματα να μη γίνουν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι προτάσεις των δανειστών στέλνουν και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Καλύβη, ο οποίος πρόσκειται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και δεν απέκλεισε ως λύση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εφόσον η κυβέρνηση χρειαστεί να κάνει σημαντικές επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...