Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

“Ξένα κέντρα” βλέπει ο Γκρουέφσκι, υποδαυλίζει εθνικισμό στα Σκόπια για να σωθεί

“Ξένα κέντρα” βλέπει ο Γκρουέφσκι, υποδαυλίζει εθνικισμό στα Σκόπια για να σωθείΜάχεται για την πολιτική του επιβίωση – και ενδεχομένως την προσωπική του ελευθερία, καθώς τα σκάνδαλα πλέον δεν περιορίζονται στις υποκλοπές, αλλά τον αγγίζουν προσωπικά με την κατηγορία της διαφθοράς… – ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, επιχειρώντας να κινητοποιήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του λαού. Εμφανίζεται ως πανταχόθεν βαλλόμενος από πολιτικούς αντιπάλους – μίσθαρνα ξένων μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να τον απασχολεί ότι η πολιτική του κατρακύλα, οδηγεί σε παρεμφερή πορεία και τη χώρα του…

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ότι εμπλέκεται σε σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τις άκαμπτες θέσεις του κόμματος του VMRO-DPMNE για το θέμα του ονόματος.
Συγκεκριμένα, ο κ.Γκρούεφσκι, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του VMRO-DPMNE σε κλειστό στάδιο των Σκοπίων, με αφορμή την ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ισχυρίστηκε ότι ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποιεί «κατασκευασμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που εξασφάλισε από ξένα κέντρα τα οποία έχουν σκοτεινά σχέδια για τη χώρα» και χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών».
Στη μαζική συγκέντρωση αυτή του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι παραβρέθηκαν και αρκετοί υποστηρικτές του από την επαρχία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με λεωφορεία. Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, χωρίς όμως τη συμμετοχή του VMRO-DPMNE σε αυτήν, καθώς όπως είπε, ο λαός είναι αυτός που δίνει νομιμότητα σε μία κυβέρνηση, μέσω εκλογών.
Πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα θα ήταν πράξη «άνευ προηγουμένου» στη χώρα και εύκολα θα μπορούσε αυτή να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των κομμάτων.
Ο κ. Γκρούεφσκι, στη συγκέντρωση αυτή του κόμματος του, η οποία είχε ισχυρό «πατριωτικό» χαρακτήρα, αναφέρθηκε και στις γνωστές θέσεις του κόμματος του για το ζήτημα της ονομασίας, έτσι όπως περιέχονται στο πρόγραμμα του, τις οποίες και επανέλαβε, σημειώνοντας τα εξής:
«Το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
»Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διακριτή υπόσταση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής γλώσσας και πολιτισμού.
»Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε λύση για τη διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή εκ μέρους μεμονωμένων πολιτικών, της κυβέρνησης ή της Βουλής της χώρας, χωρίς προηγουμένως να την αποδεχτούν οι Μακεδόνες πολίτες σε δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα συμφωνήσει με την πιθανή λύση».
Ο κ. Γκρούεφσκι στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας και ανακούφισαν οικονομικά τους πολίτες της χώρας. Σημείωσε ότι η δύναμη του VMRO-DPMNE πηγάζει από το λαό, ο οποίος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα αναδεικνύει το κόμμα αυτό σε πρώτη πολιτική δύναμη. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι αρχηγός του VMRO-DPMNE, ενός κόμματος της λαϊκής δεξιάς με εθνικιστικά χαρακτηριστικά, από το 2003. Το VMRO-DPMNE, υπό την ηγεσία του Ν. Γκρούεφσκι βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006.
Προηγουμένως σήμερα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις, στο πλαίσιο των καταγγελιών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, δημοσιοποιώντας τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκολα Γκρούεφσκι με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, οι οποίες, όπως υποστήριξε ο κ. Ζάεβ, αφορούν παράνομες αλλαγές του πολεοδομικού σχεδίου στο κέντρο των Σκοπίων, με σκοπό την κατασκευή πολυκατοικιών, προς ίδιον όφελος του Ν. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Ζάεβ επανέλαβε σήμερα την άποψη ότι μοναδική διέξοδος από την πολιτική κρίση στη χώρα αποτελεί η παραίτηση της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.


mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...