Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Δεν είναι και κακό πολιτικοί να καλύπτουν υπαλλήλους

Εξαιρετικά λυπηρό είναι το σκηνικό που έχει στηθεί από χθες το βράδυ με το υπηρεσιακό έγγραφο που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μετέτρεπε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, απευθύνοντας στην κυριολεξία σχεδόν πρόσκληση προς κάθε λογής κατατρεγμένο ανά τον κόσμο, να «επισκεφτεί» την Ελλάδα.
Από το πρωί όλοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι φταίει αυτός που το υπέγραψε, ο οποίος και οδηγήθηκε σε παραίτηση. Δεν ευθύνεται απολύτως κανένας άλλος. Προφανώς, θέλουν να πιστέψουμε, ότι ο εν λόγω αξιωματικός της αστυνομίας......

ξύπνησε ένα πρωί και παρουσιάζοντας… κενό μνήμης αναφορικά με την πολυετή εμπειρία του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και των πολλαπλών προβλημάτων που προκαλεί στη χώρα, πέραν της αναμφισβήτητης ανθρωπιστικής του διάστασης και είπε να γράψει το επίμαχο έγγραφο.

Χωρίς να έχει συζητήσει οτιδήποτε με την πολιτική ηγεσία. Ήταν απλά άτυχος ο άνθρωπος, διότι το έγγραφο, άγνωστο πως, διέρρευσε στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να κρύβονται πίσω από τον υπάλληλο, λες και έκανε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος και το παρουσίασε, αφήνοντάς τον εντελώς ακάλυπτο.Ο εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μπορούσε να αναφέρει στη συνέντευξη ότι δεν το γνώριζε, παρότι είχε κοινοποιηθεί στο γραφείο του έξι ώρες νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, μπορούσε όμως και να παραδεχθεί, ότι στις συζητήσεις που γίνονται, αναφέρθηκαν και αυτές οι απόψεις, οι οποίες και καταγράφηκαν στο έγγραφο, το οποίο δεν έλαβε ποτέ τη μορφή πολιτικής απόφασης. Τόσο απλό. Και το ότι υποστηρίζει πως δεν ήταν είδηση, να μας συγχωρεό ο συμπαθέστατος υπουργός, αλλά επίσημο δημόσιο έγγραφο είναι από μόνο του είδηση και τα υπόλοιπα θέμα του ρεπορτάζ που έπεται.

Κανείς δεν ξέρει τίποτα, φταίει μόνο ο αξιωματικός, λες και η κυρία αναπληρώτρια υπουργός, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ουδέποτε είπε στις τηλεοράσεις τα ίδια και χειρότερα. Ευτυχώς έρχεται το φιλικό μας «http://www.capital.gr/» και αποκαλύπτει το έγγραφο που είχε υπογράψει η κυρία αναπληρώτρια, το οποίο λίγο-πολύ ανέφερε παρόμοια πράγματα.

Και αντί να γίνει σοβαρή συζήτηση για όσα επιτάσσει η Ευρώπη, χωρίς να αντιλαμβάνεται επαρκώς τις συνέπειες για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τις γνωστές ιδιαιτερότητες, έβαλαν στον τοίχο τον αξιωματικό, ωθώντας τον σε παραίτηση… και να πάει στο σπίτι του, για να «καθαρθούν» οι πολιτικοί μας και να απεκδυθούν κάθε ευθύνης.

Την ύπαρξη εγκυκλίου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τους μετανάστες, την επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, χωρίς βέβαια και αυτός να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία και να πει μια κουβέντα «μην πυροβολείτε τον αξιωματικό, συζητάμε τα πάντα αλλά δεν έχουμε πάρει απόφαση».

«Εμφανίζεται ένα σημείωμα από το πουθενά για τα κέντρα κράτησης», είπε στη συνέντευξη ο Γιάννης Πανούσης. «Η διαταγή βγήκε παράτυπα και δεν πέρασε από την ιεραρχία – αυτό το πράγμα είναι πολιτική του υπουργείου χωρίς να το ξέρει ο υπουργός». Σημείωσε επίσης ότι ανακάλεσε την εν λόγω διαταγή και έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση. Την ίδια στιγμή ο Αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπευθύνων.

«Εμφανίζεται ένα σημείωμα από το πουθενά για τα κέντρα κράτησης. Εμφανίζεται ένα κείμενο και αυτό το κείμενο θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία και να έχει φτάσει σε μένα. Εμφανίστηκε από το πουθενά η διαταγή», υπογράμμισε.

«Το περιεχόμενο είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων νόμων που ισχύουν, αλλά αυτό δεν δημιουργεί πολιτική» είπε και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας θα αποφασίσει σήμερα από τον Γ. Πανούση και την Α. Χριστοδουλοπούλου.

«Το έγγραφο υφίσταται» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προσθέτοντας ότι από σήμερα είναι υποχρεωμένοι στα σύνορα να συλλαμβάνουν τους μετανάστες να ακολουθείται μια διαδικασία και στην συνεχεία να τους αφήνουν ελεύθερους για ένα μήνα και αν δεν φεύγουν να παίρνουν εξάμηνη αναβολή.

Σύμφωνα με το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο οι μετανάστες που είναι στα κέντρα κράτησης θα λάβουν έξι μήνες αναβολή απέλασης. Οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες δεν θα κρατούνται, αλλά θα παίρνουν αναβολή ενός μηνός και εάν δεν φύγουν από τη χώρα μας μέσα στις 30 ημέρες, θα λαμβάνουν εξάμηνη αναβολή. Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.

Ν. Δένδιας: Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους

«Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική» τόνισε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες για τους μετανάστες. «Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο δυνατό… Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ας δούμε το Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή την επίσημη ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, όσοι παριστάνουν σήμερα ότι δε γνωρίζουν τίποτα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα (οι δύο θάνατοι κρατούμενων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, από παθολογικά αίτια και λόγω αυτοκτονίας) υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης και αλλαγής στο καθεστώς της αδιάκριτης και πολύμηνης κράτησης μεταναστών και προσφύγων υπό συνθήκες, που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, πολλοί δε εξ αυτών, παρά την παρέλευση, του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους.

Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο –και με αίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος– δρομολογούνται διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ορθή εφαρμογή, κατ’ αρχήν του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και συγκεκριμένα του Ν.3907/2011, που ρυθμίζει τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής, καθώς και της νομοθεσίας για την υποδοχή των αιτουμένων διεθνή προστασία και τη διασφάλιση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων τους ( Π.Δ. 220/2007, Π.Δ. 113/2013).

Οι ως άνω διαδικασίες με απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση και κας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου περιλαμβάνουν:

α) την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.

β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011.

δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου του Ν.3907/2011 και τις σχετικές αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α., υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο, δε, των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Τέλος, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ως εκ της θέσης του και των ιδιομορφιών του (αστυνομικές εγκαταστάσεις), δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή.

Προετοιμάζουμε λοιπόν, λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους.

Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει.

Εγγυώμεθα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα κι ότι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα.
defence-point.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...