Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Μπλόκο Σόιμπλε στο αίτημα της Αθήνας για παράταση πριν καν... το καταθέσει ο Βαρουφάκης! - "Δεχόμαστε μόνο παράταση του Μνημονίου" - Απειλεί με Grexit

Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
- Πριν καν γίνει το αίτημα για παράταση από την Αθήνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απέρριψε
- Για την πιθανότητα Grexit λέει: Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά εξαρτάται από τους υπεύθυνους στην Αθήνα!
- Συμφωνία με βάση το σχέδιο Μοσκοβισί θα ζητήσει η Ελλάδα
- Σήμερα το αίτημα από Βαρουφάκη για παράταση δανειακής σύμβασης για έξι μήνες

Την ευκαιρία, μια ακόμα, να κάνει επίδειξη δύναμης προς την Αθήνα βρήκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πριν καν κατατεθεί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση δανειακής σύμβασης για έξι μήνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως ό,τι κι αν ζητήσει, δεν θα γίνει δεκτό!Η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ικανοποιεί τον χερ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε στο γερμανικό ZDF "δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι".
Click4more: Συμφωνία με βάση το σχέδιο Μοσκοβισί επιδιώκει η Αθήνα – Σήμερα η πρόταση για παράταση – “Παγώνουν” οι εξαγγελίες
Αυτή δεν ήταν η μοναδική συνέντευξη μέσω της οποίας ο Σόιμπλε τα... "έχωσε" στην Ελλάδα. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ζήτησε προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές από την Ελλάδα. Αυτό περιμένει ο ίδιος, αυτό περιμένουν και οι εταίροι του Eurogroup είπε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που "για τα επόμενα δέκα χρόνια" δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

"Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε τη Δευτέρα, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Β. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της στο ευρώ. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά αυτό εξαρτάται από την Αθήνα Ο Σόιμπλε σχολίασε και όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο «λυπάμαι τους Έλληνες». Τόνισε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο Γερμανός υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι "τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.

"Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε η Ελλάδα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: "Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. "Εγώ πάντα σεβόμουν τον ελληνικό λαό, που πληρώνει τις παραλείψεις άλλων" Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή ‘βοήθεια για αυτοβοήθεια', προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών. Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν".

Από τα πυρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν γλίτωσε ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα, που έχει πολλές φορές κάνει παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. "Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο.

Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης", τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...