Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Προειδοποιεί ο Κρούγκμαν: Βοηθήστε τον Σύριζα, αλλιώς θα έρθει η Χρυσή Αυγή!

Μια ακόμα παρέμβαση υπέρ των Τσιπροκαμμένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους στην ζητούμενη παράταση του Μνημονίου, έκανε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τέκνο «εκλεκτής» οικογενείας, που μετανάστευσε από τα γκέτο της Πολωνίας στις ΗΠΑ, το 1922.
Ο Κρουγκμαν τα’ βαλε με την (φαινομενικά…) αδιάλλακτη γερμανική θέση, που κατά τη γνώμη του οδηγεί είτε σε Grexit είτε σε πλήρη εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για το δράμα του ελληνικού λαού, αλλά γιατί θεωρεί πως ο μόνος ωφελημένος από μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η (μισητή…) Χρυσή Αυγή:
Σε νέο άρθρο του στους New York Times κατηγορεί την βορειοευρωπαϊκή χώρα ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Θεωρεί δε ότι η γερμανική πολιτική είναι σαφώς υπέρ ενός Grexit, ενώ αντικειμενικά ενισχύει τη Χρυσή Αυγή.
Ολόκληρο το άρθρο του Κρούγκμαν:
"Η Γερμανία λέει «όχι» στο Γερμανικό αίτημα. Για να είμαστε δίκαιοι, θεωρώ ότι τα δημοσιεύματα που περιγράφουν το Ελληνικό αίτημα ως στροφή 180 μοιρών και συνθηκολόγηση είναι λάθος. Εγώ το βλέπω αυτό

Ο σκοπός της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της Συμφωνίας είναι:
Α)Να συμφωνήσουμε σε κοινώς αποδεκτά οικονομικά και διοικητικά μέτρα, η εκτέλεση των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα οδηγήσει στ απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, θα αποτελέσει εγγύηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
και μου φαίνεται σαν η Ελλάδα να λέει προσεκτικά ότι δεν θα τηρήσει τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους: Θα επιδιώξει «τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα», που σχεδόν σίγουρα σημαίνει πλεονάσματα μικρότερα από 4,5% του ΑΕΠ.
Οπότε, αν η γερμανική κατηγορία είναι ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί σε πλήρη παράδοση στο προϋπάρχον σχέδιο λιτότητας, αυτό είναι σωστό. Αντιθέτως, η Ελλάδα εμφανίζεται να ζητά να εξαγοράσει χρόνο για να συνδυάσει μια οικονομική στρατηγική (θυμηθείτε, πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση χωρίς ένα τσούρμο τεχνοκράτες), και να διαπραγματευτεί τους όρους αργότερα.
Η Γερμανία από την άλλη, προσπαθεί να εξαναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει εντελώς τις προεκλογικές του υποσχέσεις εδώ και τώρα, σήμερα.
Πιστεύουν πραγματικά οι Γερμανοί ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετικές συνέπειες; Υποθέτω πως όχι. Μου φαίνεται σαν μία προσπάθεια να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ, εδώ και τώρα. Η γερμανική πολιτική είναι προφανώς φιλο-Grexit.
Είναι επίσης, δεδομένων των πιθανών εξελίξεων, αντικειμενικά υπέρ της Χρυσής Αυγής.
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος εδώ, και ο Peter Doyle εκφράζει καλύτερα αυτό που εννοώ:
«Σε περίπτωση που οι Ευρω-Ελληνικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η ΕΚΤ πρέπει κατηγορηματικά να συνεχίσει να παρέχει τον ELA στην Ελλάδα. Περισσότερο, πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό θα σηματοδοτούσε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να επιλύσουν το ελληνικό ζήτημα χωρίς να κρέμεται από πάνω τους το ραβδί της ΕΚΤ, αλλά και ότι πρέπει οι ίδιο να βρουν έναν άλλον ευρωμηχανισμό ελέγχου (της Ελλάδας)."


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...