Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Η άγνωστη λίστα χρυσάφι με καταθέτες σε Ελβετικές Τράπεζες

Του Πέτρου Κουσουλού   Λίστα- «θησαυρό» που περιέχει ονόματα 90 μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούσαν –κρυφούς- λογαριασμούς σε Ελβετικές Τράπεζες και διακινούσαν ποσά μέσω usb stick! Η νέα λίστα βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών Αρχών εδώ και –περίπου- ενάμιση χρόνο, ενώ ο εντοπισμός της παραπέμπει σε αστυνομικό σίριαλ.
Πριν από 18 μήνες έμπειροι τελωνειακοί υπάλληλοι του «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούσαν ενδελεχή έλεγχο για την αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούσαν εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αποκαλύπτει το ereportaz.gr, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντόπισαν έναν απρόσμενο «θησαυρό».
Πρόκειται για δέματα πολύ γνωστής ταχυμεταφορικής εταιρίας που αντί για φακέλους μετέφεραν usb sticks και είχαν ως αποδέκτες τους εκλεκτούς πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελβετίας.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερο τεχνολογικό υλικό  που έδινε στους κατόχους των λογαριασμών απευθείας πρόσβαση σε αυτούς από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.
«Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ξεφεύγουν του τραπεζικού ελέγχου» αναφέρει στο «Π» ανώτατη πηγή του ελεγκτικού μηχανισμού που ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση.

Μετά  την μεγάλη επιτυχία των τελωνειακών υπαλλήλων του διεθνούς αερολιμένα, η λίστα ακολούθησε μια, μάλλον, περίεργη πορεία. Η  υπόθεση, όπως προβλεπόταν, ανατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ η οποία και ξεκίνησε την διενέργεια ελέγχων.
Από  το «ξεψάχνισμα» του υλικού αποδείχτηκε ότι οι κάτοχοι των τραπεζικών λογαριασμών στις τράπεζες Julius Baer και UBS της Ελβετίας ήταν από «ανώνυμοι» πολίτες μέχρι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Μεταξύ τους πασίγνωστο μέλος της εφοπλιστικής κοινότητας, εργολάβος, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και δικηγόροι.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας ο φάκελος με τη νέα «λίστα» μεταφέρθηκε σε άλλη υπηρεσιακή διεύθυνση με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα των ελέγχων, σήμερα, να αγνοούνται. Όπως επίσης αγνοείται το τι προέκυψε από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και την διασταύρωση των στοιχείων  με τις φορολογικές δηλώσεις των καταθετών.
Η «τύχη» της συγκεκριμένης λίστας θυμίζει λίγο την περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ αν και ο αριθμός των καταθετών είναι σαφώς μικρότερος και εντοπίστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ο τρόπος διαχείρισης των τραπεζικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι Αρχές εικάζουν, ότι οι καταθέτες ήθελαν κάτι να… κρύψουν.
Την ίδια στιγμή “σαφάρι” για τον εντοπισμό του αδήλωτου χρήματος ξεκινά ο νέος υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, σε στενή συνεργασία με τον νέο γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δάνη (αποτελεί προσωπική του επιλογή) και το «δεξί του χέρι» στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Γιώργο Παντελή.
Στην διάθεση των Αρχών βρίσκεται λίστα 100 μεγαλοκαταθετών. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν περιπτώσεις ιδιωτών και επιχειρηματιών που φθάνουν μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ αντιστοιχούν σε εμφάνιση πενιχρών εισοδημάτων, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις μεγάλων καταθέσεων και εμβασμάτων σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με χρήμα «αμφιβόλου» προελεύσεως.
Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει και ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και από τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και είναι ήδη έτοιμη ώστε οι ελεγκτικές διαδικασίες, που θα είναι συντονισμένες, να ξεκινήσουν άμεσα.

H κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών για παροχή κινήτρων σε όσους είναι σε λίστες για να καταβάλουν χρήματα στο Δημόσιο. Έτσι λοιπόν αναμένεται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για εφάπαξ καταβολή 10% ή 15% από όσους είναι σε λίστες ύποπτοι για αδήλωτο χρήμα, με στόχο την άμεση είσπραξη σημαντικών ποσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...