Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ANTΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ-Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΑΤΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ

Aντώνης Σαμαράς: Θα τον δείτε και θα τον λυπηθείτε
 Σε αυτή την πολυσχιδή και ανερμάτιστη προσωπικότητα που έβαλε σε περιπέτειες τη χώρα όποτε ανακατεύτηκε στα πόδια της, μπορεί να γραφούν τόμοι από βιβλία. Στο παρόν δημοσίευμα θα αρκεστούμε σε μερικές από τις πτυχές μιας ταραγμένης φυσιογνωμίας και ενός εξίσου ταραγμένου βίου με σκοτεινές και απόκρυφες λεπτομέρειες που εδώ και 40 χρόνια εμπλέκεται στις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ζωής της πατρίδος. Η γραμμή της σημερινής περιγραφής αρχίζει από την εμπλοκή του μειοδότη Αντώνη Σαμαρά στις βίαιες εμπλοκές του στα «τάγματα» των ακροδεξιών του Ευάγγελου Αβέρωφ την δεκαετία του’ 80, διανύει την διαδρομή του στο υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει στο σήμερα. Λίγες ώρες μετά την πανωλεθρία που υπέστη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 23 χρόνια νεώτερο του.


 Η ΟΝΝΕΔ

Ο Σαμαράς είναι γιος του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Ελένης Ζάννα. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανηψιός του Γεωργίου Σαμαρά, βουλευτή Μεσσηνίας με το κόμμα της ΕΡΕ ενώ από την πλευρά της μητέρας του είναι απόγονος της οικογένειας Μπενάκη. Είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη, δισέγγονος του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα, εγγονός του υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα, (που σύζυγος του ήταν η Βιργινία, θυγατέρα της Πηνελόπης Δέλτα) και ανηψιός του λογοτέχνη Παύλου Ζάννα. Έχει έναν αδελφό, τον Αλέξανδρο Σαμαρά, αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών.

Το 1970 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στα Οικονομικά στο Κολλέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στις 20 Μαΐου 1990 νυμφεύτηκε τη Γεωργία Κρητικού, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Κατοικεί στην Κηφισιά στο κτήμα της προγιαγιάς του όπου αναστηλώθηκε με χρήματα του πεθερού του, μετόχου της εταιρείας ΚΥΚΝΟΣ, με έδρα το Ναύπλιο. Ο μακαρίτης Κρητικός, ήταν μεγαλοεργολάβος και έχει γραφεί ότι έκανε μεγάλη περιουσία επί των ημερών της Χούντας χάριν σε κουμπαριές του σογιού με στρατηγούς της «Επαναστάσεως». Ενδεικτική είναι η σχέση της οικογένειας με τον στρατηγό Καρδαμάκη, έναν εκ των «εγκεφάλων» που 3 χρόνια πριν από το 1967 συνομιλούσε με τους Αμερικανούς και τη CIA για εγκαθίδρυση στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα. Ο συνωμότης στρατηγός της Χούντας, Βασίλειος Καρδαμάκης, έχει γραφεί ότι έχει βαφτίσει την πρώτη κόρη της οικογένειας Κρητικού, αδερφή της συζύγου του πρωθυπουργού. Στο «ιστορικό» αυτό περιβάλλον ένιωσε ζεστασιά, ο «Αλήτης Προδότης Σαμαράς», κατά την εποχή της απόλυτης μοναξιάς του όταν διαλύθηκε η ΠΟΛ.ΑΝ αφού σώθηκαν τα χρήματα και δεν είχε καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.

Το «μπουμπούκι» με ρίζες από τη Μεσσηνία, υπήρξε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1977 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όσοι γνωρίζουν το παρελθόν του διηγούνται τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε ο γιατρός πατέρας του(ο οποίος ήταν ένας καλός άνθρωπος που βοηθούσε κόσμο στην περιοχή σαν επιστήμονας)να κάνει τον ανεπρόκοπο κανακάρη του, βουλευτή. Και τα κατάφερε. Όμως ο Αντώνης, παραήταν ζωηρός προφανώς για να δείξει προσήλωση και αφοσίωση στα ιδεολογικά πιστεύω του τότε προέδρου της Ν.Δ και μέντορά του, Ευάγγελου Αβέρωφ, του συγγραφέα της ιστορίας του «συμμοριτοπόλεμου» με τίτλο «Φωτιά και τσεκούρι».

Αντλούμε από δημοσιεύματα της εποχής:

“Ιούλιος 1983: Πρωταγωνιστής στις ασχήμιες των ΟΝΝΕΔιτών είναι το “πνευματικό παιδί” και πρωτοπαλίκαρο του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, οι δηλώσεις του οποίου είχαν κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του Αβέρωφ.” Τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ με πούλμαν καταφθάνουν στη Μεσσηνία από ολόκληρη την Ελλάδα και πρωταγωνιστούν σε αιματηρά επεισόδια με την κάλυψη της τότε ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, του ίδιου του προέδρου της Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος δικαιολογούσε τη συγκρότηση “ομάδων κρούσης”. Διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη εκείνης της εποχής, στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 1983: “Ο “ήρωας” πρωτοφανών, βίαιων επεισοδίων… βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι απλά διαμαρτυρήθηκε (σπάζοντας, όμως, τζάμια όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από την Καλαμάτα)”. Για όσους δεν γνωρίζουν τι εννοεί το δημοσίευμα, ο Σαμαράς πρωτοστατούσε σε βιαιότητες κατά αντιπάλων της ΝΔ στη Μεσσηνία(στα τάγματα των Ρεϊντζερς και των Κενταύρων)που είχαν συσταθεί και πρωταγωνίστησαν και στην δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα.Τα μυστικά κονδύλια στο ΥΠΕΞ και τα 2 δις που εξαφανίστηκαν

Μια ακόμα μαύρη περίοδο του Σαμαρά προκύπτει μέσα από την θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Μητσοτάκη.

Την περίοδο κατά την οποία ο Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών αυξήθηκαν αλματωδώς οι απόρρητες δαπάνες της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του υπουργείου εξωτερικών (από 194 εκατομμύρια δραχμές το 1990 σε 714 εκ. το 1991 και 290 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 1992), όπως και τα ποσά απόρρητων δαπανών που διατέθηκαν με προσωπική εντολή του Σαμαρά, που ανήλθαν στο συνολικό ποσό των σχεδόν 2 δισ. δραχμών. Το ζήτημα των μυστικών αυτών κονδυλίων αναδείχθηκε σε σημαντικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας μετά την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 1993. Ελάχιστες συγκεκριμένες πληροφορίες ήρθαν, ωστόσο, στο φως, καθώς ο Σαμαράς είχε καταστρέψει τα σχετικά παραστατικά πριν παραδώσει το υπουργείο επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας. Το 1994 ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ Κάρολος Παπούλιας διέταξε την πραγματοποίηση ΕΔΕ, η οποία δεν καταλόγισε ευθύνες για τη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά απλώς κατέγραψε τα σχετικά ποσά. Έρευνα διενεργήθηκε και με εντολή του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων είχε δοθεί σε Έλληνες δημοσιογράφους που υιοθέτησαν αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καλλιεργώντας το εθνικιστικό κλίμα που εξυπηρετούσε την πολιτική στρατηγική του Σαμαρά. Ο Σαμαράς διέψευσε ότι δίνονταν χρήματα σε δημοσιογράφους και ισχυρίστηκε ότι στις δαπάνες της Υπηρεσίας Ενημέρωσης καταχωρούνταν άλλες δαπάνες του υπουργείου. Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ κατέληξε ότι είναι αδύνατο να βρεθούν φυσικοί ένοχοι και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Με εντολή της εισαγγελίας του Άρειου Πάγου πραγματοποιήθηκε προκαταρτική εξέταση από την οποία δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες του Σαμαρά και ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο. Αίτημα της ΕΣΗΕΑ να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της εξέτασης απορρίφθηκε δις και ο φάκελος παραμένει απόρρητος.Το «πέτρινο» σήμερα


Σημαίνον κομματικό στέλεχος της Ν.Δ από την Καλαμάτα μας είχε διηγηθεί πριν από τις εκλογές μια ιστορία την οποία βέβαια αμφισβητούμε ως προς την αλήθεια της αλλά την περιγράφουμε γιατί έτσι μας την διηγήθηκαν: «Ήταν η περίοδος της απομόνωσης του. Τότε. Εκείνα τα χρόνια που τον είχαν όλοι ξεχάσει. Έμενε σε ξενοδοχείο μέσα στην Καλαμάτα, ο Αντώνης. Αργούσε να βγει και πήγαμε να δούμε μήπως έχει πάθει κάτι. Μπήκαμε στο δωμάτιο και τον βρήκαμε κατακίτρινο, χλωμό σαν πεθαμένο, Είχε στυλώσει το βλέμμα και κοιτούσε το ταβάνι. Επί μισή ώρα κοιτούσε το ταβάνι. Από τότε κάτι δεν πήγαινε καλά στον αρχηγό. Φοβηθήκαμε πολύ που τον είδαμε έτσι». Για τον αξιότιμο πρώην πρωθυπουργό της χώρας έχουν γραφεί πολλά για την υγεία του. Εμείς κρατάμε μόνον όσα αποδεικνύονται. Πάντως πολιτικοί του ανταγωνιστές τονίζουν ότι «με τα μυαλά που έχει ο Αντώνης θα καταλήξει ή στο ψυχιατρείο ή στη φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...