Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης σε NYT: Δεν θέλουμε την δόση των 7 δισ. ευρώ

Στην απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. ευρώ που κρίνεται απαραίτητη για την καταβολή των υποχρεώσεων της χώρας έως τον Αυγούστου και την επιδίωξη της να επανεξεταστεί όλο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times. Ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες,
αλλά και τη Wall Street. Στόχος πρωτογενή πλεονάσματα 1%-1,5% του ΑΕΠ και η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία. Οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.
Όπως ανέφερε το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά.
Οι New York Times σχολιάζουν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο, ο κ Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως είπε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται πως η δόση των 7,2 δισ. ευρώ θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο του 2014 με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η δόση αυτή συνδέθηκε από την τρόικα με πολλά προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονταν και στο γνωστό mail- Χαρδούβελη (περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο ΦΠΑ, κ.α..).

Ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιτρέψει η χώρα να επιστρέψει στις παλιές, κακές συνήθειες και να καταλήξει εκεί που ήταν το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...