Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη - Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ζητεί "συζήτηση για το ελληνικό χρέος" - Guardian: "Μονόδρομος η διαγραφή του ελληνικού χρέους"


 ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ "ΠΟΚΕΡ"...

Σπάει το μνημονιακό μέτωπο στην ευρωζώνη; Η "Ιερά Συμμαχία" Βερολίνου-Βρυξελλών έχει την πρώτη απώλειά της και αυτή είναι η Γαλλία της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε άκρως διαλλακτικός και εν όψει της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Α.Τσίπρα στην εξουσία ζητεί "Να συζητήσουμε το ελληνικό χρέος κια να το επαναδιαπραγματευθούμε με τη νέα πολιτική ηγεσία της Ελλάδας".


Μιλώντας στους Financial Times στο Τόκιο όπου βρίσκεται για τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής τουρνέ, ο κ. Σαπέν ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης "να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και επισήμανε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη νέα πολιτική ηγεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους ή για την παράταση των όρων του προγράμματος"."Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είναι τίμιο και νόμιμο να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη νέα κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα της Ευρωζώνης¨, δήλωσε αναγνωρίζοντας ότι η ευρωζώνη θα αρχίσει να "ξηλώνεται" αν βγει η Ελλάδα λόγω μη διαγραφής του χρέους της

Όπως αναφέρουν οι FT οι δηλώσεις του Σαπέν δείχνουν πως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στον αντίποδα του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του Φινλανδός πρωθυπουργού Άλεξ Σταμπ που με πρόσφατες δηλώσεις τους απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (να σημειώσουμε ότι στηνν Φινλανδία ο Ε.Βενιζέλος και ο Γ.Παπανδρέου το 2011 έδωσαν σε μετρητά χρήματα ως εμπράγματες εγγυήσεις το σύνολο των χρημάτων που μας έχει δανείσει)!

Ο κ. Σαπέν συμπλήρωσε: "Όλα τα πιθανά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις επικείμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Φυσικά η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήδη έχει κάνει πάρα πολλές, επομένως θα πρέπει να δείξουμε σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης".

Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς όπως είπε κανένα κόμμα δεν το επιθυμεί, για να συμπληρώσει: "Το μόνο λογικό είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατία σε άλλα κράτη, γιατί αν το κάνουμε αυτό θα σεβαστούμε τη δημοκρατία και στο δικό μας κράτος"..

Guardian: "Μονόδρομος η διαγραφή του χρέους"

Την ίδια στιγμή ανάλυση του Guardian καταλήγει στο ίδιο συνμπέρασμα με αυτό των αντιμνημονιακών κομμάτων της Ελλάδας: Δεν υπάρχει άλλη λύση για την χώρα από τη διαγραφή μέρους του χρέους, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο.

Έρευνα του βρετανικού Jubilee Debt Campaign αποφάνθηκε πως η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους δανειστές της, διότι αν και έχει λάβει 252 δισεκατομμύρια από το 2010, μόλις το 10% αυτών των χρημάτων βρήκαν το δρόμο για τη δημόσια δαπάνη. Τα περισσότερα πήγαν σε αποπληρωμή χρέους και υπέρ των δανειστών, τραπεζών και hedge funds. Παράλληλα παρά το κούρεμα του 2012, το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος είναι προς κράτη και όχι ιδιώτες.

Από την μεριά της η οικονομολόγος Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς που είναι ειδικευμένη σε κρίσεις χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών αναφέρει: "Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ένα σημαντικό κούρεμα, αλλά τα περισσότερα χρήματα υπηρέτησαν την εξόφληση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Δεν ήταν χρήματα που ωφέλησαν τους Έλληνες. Το ίδιο έγινε στη Λατινική Αμερική το '80. Τότε ήταν αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες, τώρα είναι γερμανικές και γαλλικές".


Ο Φρανσέσκο Κασέλι του London School of Economics λέει: "Είναι αρκετά λογικό να το ζητάει η Ελλάδα. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να ζητήσει τη χαλάρωση της λιτότητας. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό: να σταματήσει η επιθετική λιτότητα"..defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.
Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.
Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...